22 / 05 / 2024

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor! Trafik sigortasında yeni dönem başladı! 

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor! Trafik sigortasında yeni dönem başladı! 

Sürücüleri yakından ilgilendiren Zorunlu trafik sigortasında mayıs poliçeleri, Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (SEDDK) bugün itibarıyla devreye aldığı hasar maliyet endeksine göre azami yüzde 3 artışla kesilecek.



Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında (zorunlu trafik sigortası) geçtiğimiz yılın Aralık ayında açıkladığı duyurduğu hasar maliyet endeksi uygulamasına bugün itibarıyla resmen başlandı.

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre değişen ekonomik koşulları göz önünde bulunduran Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu, sigortalının menfaatlerinin korunması ve hasar prim dengesinde sürdürülebilirliğinin sağlanması için söz konusu uygulamaya geçti.

Milyonlarca sürücüyü yakından ilgilendiren Zorunlu trafik sigortası primlerinin belirlenmesinde referans noktası olacak olan söz konusu endeks, her ay asgari ücret, yedek parça, bakım-onarım ve motorlu araçlardaki fiyat değişimleri dikkate alınıp hesaplanacak.

Böylelikle ödenecek olan prim miktarında, araçların modeli, yaşı ve ikamet edilen bölgenin yanı sıra endeksi oluşturan fiyatların değişimleri de etkili olmuş olacak.

Milyonlarca sürücü tarafından merak edilen ve araştırılan hasar maliyet endeksinin hesaplanmasında aylık olarak, asgari ücret artış oranının yüzde 45'lik kısmı, Türkiye İstatistik Kurumunun açıkladığı harcama endeksinde yer alan yedek parça ve aksesuarlar fiyat artış oranının yüzde 30'luk kısmı, aynı endeksteki motorlu araçlar fiyat artış oranının yüzde 15'lik kısmı ve kişisel ulaştırma araçlarının bakım ve onarım fiyat artış oranının yüzde 10'luk kısmı dikkate alınacak.

Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor! Trafik sigortasında yeni dönem başladı! 

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından yayımlanan genelgede, hasar maliyet endeksine göre hesaplanan mayıs ayı prim artışı azami yüzde 3 şeklinde belirlendi. Böylelikle sigorta şirketleri, zorunlu trafik sigortası poliçe fiyatlarında mayıs ayında azami yüzde 3'lük bir artış yapabilecek.

'EN ÖNEMLİ KALEM ASGARİ ÜCRET ARTIŞI'

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Özgür Yılmaz konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada hasar maliyet endeksinde en önemli kalemin asgari ücret artışı olduğunu kaydederek, şöyle konuştu: "Hasarlar mevcut asgari ücret düzeyine göre belirleniyor. Bir işçinin maaşının yükseliyor olması, tüm maliyetlere yansıdığı için hasar onarım fiyatı da otomatikman artıyor. Hükümetten konu ile ilgili olarak yapılan açıklamaya göre, asgari ücrete ara zam olmayacak. Bu zammın olmaması hasar maliyet endeksini artırmayacağı için zorunlu trafik sigortasında primlerin çok fazla artacağını düşünmüyorum."

Trafik sigortalarında belirlenmiş olan prim oranının sektördeki şirketlere olumsuz etkilerine de değinen İTO Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Özgür Yılmaz, kaskoda olduğu gibi serbest tarifeye geçilmesi gerektiğini dile getirdi.

İTO) Sigortacılık Meslek Komitesi Başkanı Yılmaz açıklamasında mevcut uygulama nedeniyle kaza yapmayan, hasarsız sürücülerin de yüksek prim ücretleriyle karşı karşıya kaldığını iddia ederek, serbest tarifeye geçilmesiyle sigortalının daha uygun primlerle poliçeye ulaşabilir hale gelebileceğini dile getirdi.

Sektörün serbest tarife öncesi yarı serbest tarifeye geçilmesi önerisi ile ilgili de açıklamalar yapan Özgür Yılmaz şunları söyledi: "Üst sınırların devlet tarafından belirleneceği bir tarifenin uygulanması daha mümkün. Söz konusu bu tarifeyle sigorta şirketlerinin hasardan elde edilmiş olan zararı kurtarabilmek adına primlendirmesini kendi yapabileceği bir aralık hakkı tanınabilir. Sektör temsilcilerinin otoriteye bu taleple gittiklerini de biliyoruz. Bu çalışmaları da düşündüğümü zaman ben hasar maliyet endeksi uygulamasını serbest tarifeye hazırlık olarak görüyorum."

Çiftçiler hemen bakın: Buğday fiyatını açıkladı! En düşük ve en yüksek rakam belli oldu! Buğday fiyatları 2024...

Biva Yatırım’dan hem denize sıfır hem tarım alanındaki Çeşme Gücücek Koyu için açıklama geldi: Halka ait kalacak! 

Fasulyenin kilosu 100 TL oldu, mağdur ev sahibinden paylaşım gecikmedi: 'Benim evin kirası 20 kilo ayşe fasulye ediyor'


Geri Dön