Kent Haberleri

Milyonlarca tapu sahibini ilgilendiriyor! Ödemeyene resmen ceza kesiliyor! Bu detaylara şimdi göz atın!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Talha Apak, bugünkü köşesinde emlak vergisi beyan ve ödeme dönemini kaleme aldı. Peki emlak vergisi ödemeleri ne zaman? İndirimli vergiden kimler faydalanabilir?  Dünya Gazetesi köşe yazarı Talha Apak, bugünkü köşesinde emlak vergisi beyan ve ödeme dönemini kaleme aldı

Maliklerin serveti üzerinden alınan emlak vergisi, mükellef sayısı itibarıyla, en eski ve geniş kapsamlı vergi olup, özel mülkiyet hakkının olduğu tüm ülkelerde uygulanıyor. 

Dünya Gazetesi köşe yazarı Talha Apak, bugünkü köşesinde emlak vergisi beyan ve ödeme dönemini kaleme aldı. 

Talha Apak, konu ile ilgili yazısına "Ticari bir faaliyeti bulunsun veya bulunmasın hemen her taşınmaz sahibinin Mayıs ve Kasım aylarında iki taksit halinde ödemek zorunda olduğu bir vergidir" ifadelerini kullanarak başladı. 

Milyonlarca tapu sahibini ilgilendiriyor! Ödemeyene resmen ceza kesiliyor! Bu detaylara şimdi göz atın!

Dünya Gazetesi köşe yazarı Talha Apak, emlak vergisinin kamunun gelir kaynaklarından biri olduğunu aktarark, "Ancak, uygulamada vatandaşlar emlak vergisi konusunu takipte gerekli özeni göstermedikleri için önemli sayılabilecek cezalarla karşılaşmaktadırlar" açıklamasnda bulundu. 

Emlak vergisi rehberinin, Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından her sene revize edilerek yayınlandığını aktaran Talha Apak, Tespit edilen vergi değerinin VUK hükümleri uyarınca aynı yıl için tespit edilen yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde arttırılarak bulunudğunu dile getirdi. 

Durumu "Buna göre, 2023 yılı vergi değerleri, bu yıla ait yeniden değerleme oranının yarısı olan yüzde 122,93 / 2 = yüzde 61,465 (altmış bir virgül dört yüz altmış beş) oranında artırılması suretiyle bulunacak tutarlar olacaktır" şeklinde açıklayan Apak, vergi oranlarının tarh ve tahakkukunun; meskenlerde binde 1, diğer binalarda binde 2, arazide binde 1 ve arsalarda binde 3 olduğunu belirtti. 

Bina, arsa ve arazilere ilişkin vergi oranlarının büyükşehir belediye sınırları ve mücavir alanlar içinde yüzde 100 artırımlı uygulanacağının hükme bağlandığını da vurgulayan Apak, "Bina ve arazi vergisi, ilgili belediye tarafından, dört yılda bir defa olmak üzere takdir işlemlerinin yapıldığı yılı takip eden yılın Ocak ve Şubat aylarında, yıllık olarak tarh olunur" ifadelerini kullandı.

ZAMANINDA ÖDEMEYENE CEZASI VAR 

Emlak vergisinin ödenme zamanına ilişkin de açıklamalarda bulunan Apak, "Emlak vergisi birinci taksiti Mart, Nisan ve Mayıs aylarında, ikinci taksiti Kasım ayında olmak üzere iki eşit taksitte gayrimenkulün kayıtlı olduğu ilgili belediyeye ödenebilmektedir" dedi ve verginin zamanında ödenmemesi durumunda 6183 sayılı Kanuna göre her ay için ayrı ayrı uygulanmak üzere geçerli gecikme zammının uygulanacağına dikkat çekti. 

İNDİRİMLİ EMLAK VERGİSİ NEDİR? 

Talha Apak, indirimli vergiye de değindi ve konuyu "Türkiye’de brüt yüzölçümü 200 metrekareyi geçmeyen tek meskeni olan veya tek meskenin intifa hakkına sahip bulunan engelliler, hiçbir geliri olmadığını belgeleyenler, gelirleri münhasıran kanunla kurulan sosyal güvenlik kurumlarından aldıkları emekli, dul, yetim, ölüm ve malûliyet aylığından ibaret bulunanlar, gaziler, şehitlerin dul ve yetimleri faydalanacaklardır" diyerek açıkladı. 

Merkez üssü Kahramanmaraş olan depremler sebebiyle Emlak Vergisi Kanunu 9.Maddesi uyarınca “oturulması ve kullanılması kanunların verdiği yetkiye dayanılarak yasak edilen binaların vergilerinin, 2023 ve sonraki yıllar için alınmayacağını ifade eden Apak, söz konusu yasak devam ettiği sürece vergi ödenmeyeceğini belirtti. 

"Ancak bina tamir edilir, güçlendirilir ve yasak kalkarsa kalktığı tarihten itibaren emlak vergisi alınmasına başlanır. Ancak bu hükmü sadece 6 Şubat 2023 tarihli depremin etkilediği yerler olarak değil, tüm ülke olarak düşünmek gerekir" açıklamasında bulunan Talha Apak, dolayısıyla bu hükmün uygulanması için deprem olması gerekmediğine vurgu yaparak yazısını tamamladı. 

İnşaat maliyet endeksi yüzde 60,70 arttı!

Bakan Nebati seçimden sonra euronun ne olacağını açıkladı! Elinde euro olanlar hemen baksın!

Anneler Günü perakende piyasasını canlandırdı!