Ekonomi

Milyonlarca tüketiciye müjde! Elektrik faturası için şok karar!

Milyonlarca vatandaşın gündeminden düşmeyen elektrik faturaları için yeni düzenleme geliyor. Peki elektrik faturalarında yeni düzenleme nasıl olacak? Üzerinde çalışılan alternatifler neler? İşte ayrıntılar...Tüketicilerden gelen şikayetlerin artması üzerine elektrik faturaları üzerinde çalışmalar başladı

Son zamanlarda gündemden düşmeyen elektrik faturaları ile ilgili yeni düzenlemeler geliyor.Tüketicilerden gelen şikayetlerin artması üzerine elektrik faturaları üzerinde çalışmalar başladı. Peki elektrik faturalarında yeni düzenleme nasıl olacak? Üzerinde çalışılan formüller neler? Takvim Gazetesi Ekonomi Müdürü Faruk Erdem, A Haber canlı yayınında merak edilenleri anlattı.

Konuyla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimat verdiğini dile getiren Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, "Vatandaşın yükünü hafifletecek yeni adımlar atılacak" dedi. Yapılacak düzenlemenin özellikle esnaf için olacağı söyleniyor.

Peki elektrik düzenlemesi nasıl yapılacak? Faruk Erdem,elektrik faturasını düşürecek olan ve vatandaşlar tarafından merak edilen 4 formülü açıkladı:

.

İŞTE ÜZERİNDE ÇALIŞILAN 4 ALTERNATİF

1- ESNAFA YENİ TARİFE: Yılın başında kademeli tarife konutlar için getirildi. Kademeli tarifenin uygulanmadığı sanayi grubunun elektrik tarifesi yüzde 126, ticarethane tarifesi yüzde 128 oranında artırıldı. Ticarethane tarifesinde çoğunlukla esnaf yer alıyor. Son günlerde gelen faturalardan şikayet eden esnafa yönelik bir çalışma yapıldığı belirtiliyor. Bu çalışmanın esnafa yönelik bir tarife modeli olduğu belirtiliyor. Konutlardaki kademeli fatura gibi bir modelin esnaf için de söz konusu olabileceği ancak bunun tüketim üzerinden olup olmayacağı belli değil.

2- KW'NİN YÜKSELTİLMESİ: Bu yılın başında konutlarda kademeli tarife getirilirken sınır düşük tutulmuş ve 150 kw olarak belirlenmişti. Gelen şikâyetler üzerinde sınır 210 KW'ye çıkarıldı. Ancak bir ailenin ortalam tüketim tutarı 230 KW olarak kabul görüyor. Bunun için 210 KW'lik sınırın 230 KW'ye çıkarılabileceği kulislerde dile getiriliyor.

3- YÜKSEK KADEMEDEKİ ZAM ORANININ DÜŞÜRÜLMESİ: Bir başka alternatifin konutlarda ikinci kademeye getirilen yüzde 127'lik zam oranın düşürülmesi olduğu ifade ediliyor.

4- DAĞITIM BEDELİNİN DÜŞÜRÜLMESİ: Enerjinin üretim tesislerinden çıkışı ile başlayan ve tüketim noktasına kadar ulaşmasını sağlayan şebekenin kullanım bedeli olarak tüketicilerden tahsil edilen dağıtım bedelinin düşürülebileceği de alternatifler arasında sıralanıyor.

Bakan Fatih Dönmez resmen açıkladı: Elektrik faturaları 1 ay ertelenecek!

Elektrik faturası yüksek gelenler şok olacaksınız! Meğer bu saatler...

Resmen açıklandı! Elektrik faturalarına yeni düzenleme geliyor!

Dolar ve Euro'da son durum!

Dolar kuru harekete geçti!

Bitfinex'in hacklenmesiyle çalınan 3,6 milyar dolarlık kripto paralar ele geçirildi!

Yastık altında ne kadar altın var? Bakan Nebati o rakamı resmen açıkladı!

2022'de emlakta ne prim yapacak? Ne prim yapmayacak?

Emlakta 2022 nasıl geçecek?