Kent Haberleri

Milyonlarca vatandaşa müjde! O şartları taşıyanlar çalışırken emekli maaşı alabilecek!

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan seçim manifestosuyla yurtdışı borçlanmasıyla emekli olan vatandaşlara tam zamanlı çalışma hakkı tanınacağı müjdesini verdi. İşte detaylar... Bu kapsamda sosyal güvenlik anlaşması olan 35 ülkede yaşayan, Türkiye'den emekli aylığı alanlara yurtdışında sigortalı çalışmanın önü açılacak

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, yurtdışı borçlanmasıyla emekli olan vatandaşlara tam zamanlı çalışma hakkı tanınacağı müjdesini verdi. Bu kapsamda sosyal güvenlik anlaşması olan 35 ülkede yaşayan, Türkiye'den emekli aylığı alanlara yurtdışında sigortalı çalışmanın önü açılacak.

Bundan önce Türkiye'den emeklilik hakkı için ülkeye kesin dönüş şartı aranıyordu. Bu şart zaman içinde yumuşatıldı, ikamete dayalı sosyal sigorta veya sosyal yardım almama koşuluyla yani çalışmama şartıyla bu aylıkları ödenmesine imkânı sağlandı.

Türkiye'den emekli olan vatandaş yurtdışında da başka işte çalışabiliyor. Fakat Türkiye'den borçlanarak emekli olan gurbetçilerin başka ülkede yaşamaları durumunda bir işte çalışmadığını, sosyal yardım almadıklarını belgelemesi gerekiyor. İşte detaylar...

EMEKLİ GURBETÇİLERDEN YOKLAMA BELGESİ İSTENİLMEYECEK!

Ahaber'de yer alan detaylara göre, yurtdışında geçen süreleri borçlanarak yaşlılık, malullük aylığı alma koşulları sürdürülüp sürdürülmediği Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından araştırılıyor. Ödenen aylıklar, yurtdışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışması, ikamete dayalı bir sosyal sigorta veya yardım alınması halinde kesiliyor.

Yapılacak düzenleme ile beraber 5 aydan fazla yurt dışında bulunan emekli gurbetçilere ilişkin aylıkların kesilmeme için yoklama belgesi istenmeyecek.

ÇİFTE VATANDAŞLAR DA YARARLANACAK MI?

Yurt dışında hayat sürdüren Türk vatandaşları, 3201 sayılı yasa kapsamında borçlanma yaparak SGK'dan emekli aylığı alabiliyor. Borçlanma, yurt dışında sigortalı olarak çalışılan dönemlerle bu dönemler arasında her birinde bir seneye kadar olan işsizlik süreleri, ev kadını olarak geçen süreler için gerçekleştirilebiliyor.

Çiftçe vatandaşlığı olan vatandaşlar da borçlanma hakkında yararlanabilir. Ancak borçlanılacak sürelerde, borçlanma başvurusu gerçekleştirilen tarihte Türk vatandaşı olma zorunluluğu bulunuyor. Türk vatandaşlığından çıkanlarda ise durum şu şekilde oluyor, 18 yaş ile vatandaşlıktan çıktıkları süre için borçlanma yapabiliyor.

İŞTE DİĞER KAPSAMDA OLANLAR...

Yurt dışında sigortalı iş hayatına devam eden ilgili ülke mevzuatına göre çalışılmış süre kabul edilen günler borçlanılabiliyor. 

Yurtdışında sigortalı çalışma süreleri, kendi hesabına çalışmadan dolayı zorunlu, işsizlik ödeneği, isteğe bağlı prim süreleri, çocuk yetiştirme, bakım süreleri için borçlanma yapılabiliyor. Ev kadını gurbetçi kadınlar bekar veya evli olmalarına bakılmadan sigortalı çalışmadıkları süreler için borçlanabiliyor.

Böylece yurt dışında yaşayan binlerce Türk vatandaşı da bu kapsamda emekli olmak için başvuru yaparken, konsolosluklarda da yoğun mesai devam ediyor. Türkiye'de SSK girişi olanlar daha düşük primle emeklilik hakkını elde ederken, 2019 yılında yapılan değişiklikle yurtdışı borçlanmasına ait sürelerin tamamı artık Bağ-Kur kapsamına alınıyor.

Kira sorunu için İspanya modeli yolda! Ev sahipleri bu habere çok üzülecek!

KPSS'den 70 puan alanlara Mayıs 2023 müjdesi geldi! İŞKUR memur alımları için tarih belli oldu! Kaçırmayın!

TOKİ Yarısı Bizden Kampanyasına başvuru nasıl yapılır? İstanbul Kentsel Dönüşüm Yarısı Bizden Kampanyası başvuru ekranı