Ekonomi

Milyonları ilgilendiriyor! e-Devlette 12 bin liranız birikmiş olabilir! Kontrol edin!

Devletin vatandaşlara verdiği yardımlardan; kreş, doğum, yol ve benzeri alanda yapılan yardımlar hak sahibi vatandaşlar tarafından alınmayı bekliyor. Sosyal Emniyet Kurumu tarafından yapılan ödemelerin pek çoğu hak sahipleri tarafından unutulmuş ya da alınmadığı için aracı kurumlarda bekliyor... Takvim Gazetesi'nin haberine göre, bu yardımlardan  ilaç yardımı, yol yardımı, emzirme yardımı, cenaze yardımı gibi ödemeler ve diş ödemeleri gibi yardımları halkın çoğunluğu bilmiyor

UNUTULAN PARA YARDIMLARI NASIL GERİ ALINIR?

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından her yıl binlerce kişiye verilen yardımlardan pek çoğu hesaplarda kalıyor.

Takvim Gazetesi'nin haberine göre, bu yardımlardan  ilaç yardımı, yol yardımı, emzirme yardımı, cenaze yardımı gibi ödemeler ve diş ödemeleri gibi yardımları halkın çoğunluğu bilmiyor. SGK'de unutulan bu yardımlar aslında e-Devlet üzerinden oldukça basit bir biçimde öğrenilerek alınabilir.

YAPILAN PARA YARDIMLARI VE HESAPTA UNUTULAN PARA MİKTARI NEDİR?

Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı üzerinden yapılan ihtiyaç sahiplerine destekler İŞKUR ve SGK üzerinden ulaştırılmaya çalışılıyor.  

Ancak yapılan yardımlardan ve hatta onları öylece beklediklerinden haberdar değil. Peki devlet hangi yardımları yapıyor? İşte birçok kişinin bilmediği o destekler...

Çeyiz Destek Ödemesi
Bakıcı Ödemesi
İş Görmezlik Ödemesi
Doğum İzni Ödemesi
Kreş Yardımı Ödemesi
Süt Ödemesi
Eğitim Desteği
Emekli Olamayanlara Toplu Prim Ödemesi

UNUTTUĞUM PARAM VAR MI, E DEVLETTEN NASIL ÖĞRENEBİLİRİM?

Devlette para yardımları e-devlet SGK Sorgulama üzerinden yapılabilmektedir.
Bunun için öncelikle internet üzerinden e-devlet hesabınıza giriş yapmalısınız. Ana ekranda yer alan arama bölümününe tıklayın ve buraya SGK şahıs ödemeleri yazın. Daha sonra çıkan ekranda SGK şahıs ödeme sorgulama linkine tıklayın ve açılan ekranda adınıza yatırılan para olup olmadığını öğrenin.

DEVLETİN BİLİNMEYEN DESTEKLERİ!

Çeyiz Parası

Bu yardımdan, babasını ve annesini kaybedip, yetim aylığı alan, evlilik yapan kadınlar bu yardımdan tek seferlik yararlanabiliyor. Her evlilik için tekrar tekrar çeyiz parası alınamıyor. Çeyiz parası almak için belli bir yaş sınırı bulunmuyor. Erkekler bu hakka sahip değil.

2022 ÇEYİZ PARASI NE KADAR?

Çeyiz parası, yetim aylığı alan kadının maaşı baz alınarak hesaplanmaktadır. 4C sigorta kolundan 500 Türk Lirası yetim aylığı alanlar için çeyiz yardımı 6.000 Türk Lirası,  4B ve ya 4A sigorta kolu üzerinden 500 TL yetim maaşı alan kadınlar ise 12.000 Türk Lirası  alırlar. alınması durumunda ise;  olur. Ayrıca çeyiz parası hesaplanırken yetim maaşının ek ödemeler hariç olan tutar üzerinden hesaplanır.

Bakıcı Ödemesi

Bakım parası, doğum yaptıktan sonra kadınların işte çalışmasını sürdürmeleri için yapılan bir yardımdır. Bakıcı parası uygulaması şimdiye kadar sadece belirlenen şehirlerde uygulanmaya başlandı. Bakıcı ödemesi Bursa, Antalya, İzmir, İstanbul ve Ankara'da uygulanıyor.
Bakıcı parası alabilmek için sigortalı olarak çalışan annelerin, eğitimli bakıcı çalıştır sloganıyla başlatılan projeden 2 yaşına kadar olan çocukları için başvuru yapılabilir.

İş Görmezlik Ödemesi

İş görmezlik ödemesi; halihazırda sigortalı çalışanların iş kazası geçirmeleri, hastalanmaları ya da meslek hastalığına yakalanmaları durumunda SGK tarafından mağdur olmasını önlemek amacıyla çalışana yapılan ödeme anlamına geliyor. Fakat çalışanın bu ödemeyi alabilmek için SGK'ye hasta olduğunu kanıtlayacak bir rapor sunabilmesi gerekiyor. Çalışan; raporlu olduğu süre içeirsinde işvereninden maaş ödemesi almıyor. Bu zaman içerisinde çalışana rapor parası ödeme işlemi SGK tarafından yapılıyor.

Doğum İzni Ödemesi

Doğum parası almak için belli başlı koşullar vardır. Doğum rapor parasının alınabilmesi için ilk şart, doğum izni başlamadan önce işten ayrılmamanız gerekiyor. Aksi halde bu ödeneği alamıyorsunuz. Bundan sebeple çalışan kadının işyerindeki sigortalılık halinin devam etmesi gerekiyor. Diğer bir şartsa verilen sürenin ardından çalışmıyor olmanız gerekmektedir, yani 112 gün içinde iş yerinde çalışmıyor olmanız gerekli. Bunlara ek olarak EN önemli şartlardan birisi doğum parasının alınabilmesi için doğumun gerçekleşmiş olması ve bebeğin sağ olması istenmektedir.
Doğum yapmaya hazırlanan annelere devlet tarafından bazı haklar tanınmaktadır. Bu haklardan ilki analık durumundan dolayı iş görmezlik ödeneği verilmesi. Doğumdan önce ya da sonra 16 hafta izin kullanmak zorunda kalan annelere çalışmadıkları sürenin parası devlet tarafından ödeniyor.

Kreş desteği

Kreş desteği başvurusunda bulunabilmek için öncelikle 1 yaşından 5 yaşına kadar çocuğunuz olması gerekiyor. Başvuru sadece çalışan anneleri kapsıyor bu nedenle kesin kayıt tarihi itibarıyla bir işverenin yanında 4/a sigortalısı olarak tam zamanlı çalışıyor olmak gerekli. Proje pilot illerde gerçekleşeceği için ikamet adresinizin Antalya, Bursa, Elazığ, Ankara, İzmir, İstanbul ve Malatya şehirlerinden birne kayıttlı olması gerekli. Projeden destek alabilmek için çocuğunuzu Proje uygulama şehirlerinde bulunan anaokulu, kreş ya da gündüz bakımevine göndermeniz gerekmektedir.

Süt Parası

Eşi sigortalı olmayan anne veya babalara devlet tarafından verilen dünyaya yeni gelen bebek desteğidir. Süt desteği için Ziraat Bankası ve PTT şubeleri tarafından E-Devlet uygulaması üzerinden ödenen yardımı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı ile alabilirsiniz. Süt yardımı başvurusu yapılırken kullanılacak belgeler şu şekildedir:

-Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı 
-Doğum raporu
-Süt parası müracaat talep dilekçesi

Emekli Olamayanlara Toplu Prim Ödemesi

SGK'nin sağladığı emekli olamayana prim iadesi hakkı için ise sağlanması gereken bazı şartlar  bulunuyor. Emeklilik için gereken yaş şartını sağlayanlar bu prim iadesini alabilirler. Bir örnek vermek gerekirse 0 yaşında bir sigortalı geçmişte 2000 gün primi varsa ve bunu 3600'e çıkarmak için çalışma imkanı da bulunmuyorsa bu günlerin parasını SGK'ya başvurarak geri alabiliyor. Bu şartın dışında yer alan diğer koşullar ise şu şekilde;
Sigorta gerektiren bir işte çalışmıyor olmak,  memur olarak görevini yürütmüyor ya da kendi işini yapmıyor olmak. Bunun dışında yaşlılık ve malullük aylığı bağlanmasına hak kazanamayan vatandaşlar toplu prim parası ödemesinden faydalanırlar

Cenaze Ödeneği

Cenaze ödeneği, Kurum Yönetim Kurulu tarafından belirlenip Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı tarafından onaylanan tarife üzerinden ölen sigortalının ailesine bir seferlik yapılan yardımdır.

Cenaze Ödeneğinden Yararlanma Şartları Nelerdir?

Cenaze ödeneği;  yaşlılık ya da malullük aylığı alırken ya da sürekli iş göremezlik geliri, iş kazası veya meslek hastalığı sonucu, kendisi için en az 360 gün malullük, yaşlılık ve ölüm sigortası primi bildirilmiş iken, ölen sigortalının hak sahiplerine verilir. 360 gün yaşlılık, malullük ve ölüm primi bildirilmiş olanların hak sahiplerine cenaze ödeneği verilmesi için ölüm tarihinde sigortalı olma koşulu aranmayacaktır.

Erken emeklilik için SGK'dan yeni formül açıklandı! İşte ayrıntılar...

Dikkat! Uzmanlar tek tek açıkladı! SGK, SSK, emekli ve Bağkur’lu...

SGK'dan karşılıksız 3.984 TL hibe desteği! Başvurular başladı!