Ekonomi

Milyonların cebini ilgilendiren 5 düzenleme geliyor

İlk etapta kamuya maliyeti 56 milyar lirayı bulan 2 önemli adımın atılması için yasal düzenleme yapılacak. KYK borcu olan gençlerin ve fatura borçları icralık olan 6 milyon kişinin gözü kulağı Meclis'ten geçecek torba yasada.Yapılacak düzenlemeyle şirketlerin yüksek enflasyondan dolayı bozulan mali tabloları için istedikleri enflasyon düzenlemesiyle ilgili adımlar da atılacakEkim ayında milyonları ilgilendiren bir dizi düzenleme torba yasayla hayata geçirilecek

Torba yasada ayrıca kira anlaşmazlıklarının arabulucuya gitmesi ve fiyat istikrar komitesiyle ilgili yasal düzenlemeler yer alacak. Yapılacak düzenlemeyle şirketlerin yüksek enflasyondan dolayı bozulan mali tabloları için istedikleri enflasyon düzenlemesiyle ilgili adımlar da atılacak

Ekim ayında milyonları ilgilendiren bir dizi düzenleme torba yasayla hayata geçirilecek. Yapılacak yasal düzenlemelerde, dar gelirliler, gençler, çiftçiler gibi geniş kitleleri doğrudan ilgilendiren adımlar atılacak.  Son iki haftada gündeme gelen KYK borçlarının faizinin silinmesi ve dar gelirlilerin elektrik, su gibi borçları kaynaklı icra dosyalarının kaldırılmasına ilişkin iki düzenleme torba yasada yer alacak. Bu iki düzenleme için kamunun kasasından 56 milyar lira çıkacak.

Dünya Gazetesi'nde yer alan Canan Sarıkaya imzalı haberde Meclisin açılmasıyla ilk etapta milyonların beklediği adımların hızla yasalaşacağı kaydedildi. Meclise gelecek ilk düzenlemelerden biri öğrenim kredileri. Gençlerin gözü kulağı çıkacak olan yasal düzenlemede.  Son 11 yılda 7 kez yapılandırılan öğrenim kredilerinde bu kez daha ciddi bir adım atılacak ve KYK kredilerinin geri ödemesinde enflasyon farkı ve faiz uygulaması yapılmayacak. Önümüzdeki yıldan itibaren söz konusu krediden yararlanacak öğrenciler sadece anaparadan sorumlu olacak.

Dar gelirlilerin ödenmeyen faturalarını kapsayan ve 6 milyon kişiyi ilgilendiren paket de torba yasanın içinde yer alacak ve 30 milyar liralık bir mahsuplaşma olacak. Hazine ve Maliye bakanı Nureddin Nebati, dar gelirli vatandaşların ödemedikleri elektrik, su, doğalgaz, telefon gibi faturalarının alacaklı şirketlerin vergi borçlarından düşürülmesiyle toplamda 30 milyar liralık borç silinmiş olacak. Destek paketi, 1 Ekim’de Meclise sunulacak, komisyon ve genel kurul süreçleri hızla tamamlanarak yürürlüğe konulacak.

Meclise gelecek ve milyonları ilgilendiren konulardan bir diğeri ise işçi-işveren, ticari uyuşmazlıklarda uygulanan arabuluculuğun kapsamının kira anlaşmazlıklarını da kapsaması. Kira, kat mülkiyeti ve komşuluk hukukundan kaynaklı uyuşmazlıklarda zorunlu hale getirilecek arabuluculukla, yılda yaklaşık 64 bin dosyanın mahkemelere gitmeden çözülmesi hedefleniyor.

Meclisin açılmasıyla, milyonları ilgilendiren 5 adım gündeme gelecek ve ilgili komisyonlardan hızla geçerek yasalaşarak yürürlüğe girecek. KYK borçlarının faizleri silinecek. Dar gelirlilerin faturalarından kaynaklanan icra dosyaları silinecek. Ev sahibi- kiracı anlaşmazlıkları arabulucuya gidecek. Fiyat istikrar komitesi için yasal düzenleme yapılacak.