Mimari Tasarımlar

Mimar Alp Derinboğaz'ın Aktif Strüktürler projesine ödül!

Mimar Alper Derinboğaz tarafından disiplinler arası yaklaşımlarla ele alınarak tasarlanan ve mimariyi hem ses hem de görsel sanatlarla birleştiren Aktif Strüktürler projesi Architizer A+ Awards’da mansiyon ödülüne layık görüldü.

Mimar Alper Derinboğaz tarafından disiplinler arası yaklaşımlarla ele alınarak tasarlanan ve mimariyi hem ses hem de görsel sanatlarla birleştiren Aktif Strüktürler (Augmented Structures), dünyaca ünlü mimarlık, iç mimarlık ve tasarım portali Architizer’ın üçüncü kez düzenlediği Architizer A+ Awards’da mansiyon ödülüne layık görüldü.

 

Amerika merkezli, mimari, iç mimari projeler ve endüstri ürünleri paylaşım platformu Architizer’ın düzenlediği Architizer A+ Awards 2015’in mansiyon ödülleri geçtiğimiz günlerde açıklandı. Mimar Alper Derinboğaz’ın medya sanatçısı Refik Anadol ile birlikte hazırladığı, Aktif Strüktürler serisinin ilk ürünü olan Akustik Formasyonlar / Grand Rue Pera (Acoustic Formations / Grand Rue Pera), Architecture+Art kategorisinde mansiyon ödülüne layık görüldü.

 

“Typology”, “Plus” ve “Product” ana başlıklarında 90’dan fazla kategoride verilen ödüllere, uluslararası isimlerden oluşan, aralarında Yves Béhar, Paola Antonelli, Liz Diller, Joseph Altuzarra, David Rockwell, Rem D. Koolhaas, and Ian Schrager gibi isimlerin olduğu 300’den fazla jüri üyesi karar veriyor. Architizer A+ Awards 2015’in kazanan projelerine Phaidon by Atlas yayınevinin çıkaracağı özel bir kitapta yer verilecek.

 

Mimarlık ve Sanatın Etkileşimi

 

Daha önce 2011 ARKIV Seçkileri’nde de yer alan, Mimar Alper Derinboğaz tasarımı Aktif Strüktürler projesinin ilk ürünü olan Akustik Formasyonlar / Grand Rue Pera’da, mimari öğelerin ses ve görsel sanatlar eşliğinde yeniden yorumlanarak, farklı bir deneyim eşliğinde yansıtılması amaçlanmış. İstiklal Caddesi’nin ses hafızası önce mimari bir yüzeye aktarılmış ve elde edilen katı form dinamik bir görsel performansa dönüştürülmüş. Ortaya çıkan performansın disiplinler arası etkileşimlerle, mekansal deneyimi en gelişmiş seviyeye taşıması hedeflenmiş. Ses matematiğe, matematik mimariye, mimari ise canlı bir yapıya dönüşürken, çok katmanlı, sesi çıkan, hareket eden ve nefes alan bir mekan deneyimi izleyicilere sunulmuş.

 

Mimarlık, ses ve görsel sanatları birbiriyle etkileşim içerisinde ve parçalanamaz bir bütün halinde bir araya getiren Aktif Strüktürler, yer aldığı mekanı görsel ve estetik kavramlarla sorgulamaya çalışmış. İstanbul’un en popüler ve en canlı caddelerinden İstiklâl Caddesi’nde, kentin simgelerinden biri sayılan Yapı Kredi Kültür Merkezi’nin Galatasaray’a bakan cephesinde izleyiciyle buluşan enstalasyon, çok katmanlı ve yere özgü karakteriyle kentsel deneyimin parçası olarak yorumlanmış.

 

Mimar Alper Derinboğaz Aktif Strüktürler projesinin, mimarlığın çağdaş sanatla olan etkileşiminden yola çıktığını ve gelecekte bu alanlar için nasıl ortak paydalar çıkabileceği ya da birbirlerinden nasıl etkilenebilecekleri konusunda fikir verebildiğini söylüyor. Aktif Strüktürler kullandığı teknik ve ölçek bakımından halen dünya da bir ilk olmaya devam ediyor. Enstalasyon ayrıca, UCLA‘da (University of California, Los Angeles) 20 Nisan’da açılacak olan Drawn sergisinde de yer alacak.