Mimar olmak isteyenlere uzmanından öneriler!
Uluslararası platformlarda ülkemizi temsil eden genç mimar İren Elçisoy, bu yıl üniversite sınavına girecek olan gençlerin sorularına cevap verdi...
Uluslararası platformlarda ülkemizi temsil eden başarılı mimar İren Elçisoy, üniversite sınavına girecek olan gençlerin sorularını yanıtladı...
1- Üniversitede hangi bölümü tercih etmeliyim?
Dijitalleşen yenidünya düzeni; pek çok meslek dalı ve iş kolunu da beraberinde getirdi. İnsan gücünün yerini makinelerin aldığı sanayi devrimiyle birlikte hızlı bir dönüşüme giren ve seri üretimlere öncelik veren iş dünyası, son birkaç yılda dönüşümünün temposunu fazlasıyla arttırdı. Bu dönüşüm birtakım mesleklerin gelişimine hizmet ederken birtakım meslekleri de saf dışı bıraktı. Geçtiğimiz on yıla baktığımızda, gelecek vadettiği düşünülen ve gençlerin tercih ettiği pek çok meslek ne yazık ki beklenen ivmeleri yakalayamadı. Dönüşüm ve yenilenmenin hızı bu denli artmışken ve artık en tahmin etmediğimiz iş sahalarının bile dijitalleştiğine şahit oluyorken; üniversitede seçeceğiniz bölümün esneklik ve uyum gösterebilen bir mesleğe ait olmasına dikkat edin. O mesleğin tarihini değil belki ama son birkaç yılda geçirdiği evrimi mutlaka inceleyin. Uzman kişilerin eğitim içerikli videolarından, kitaplarından ve makalelerinden mesleklere dair gelecek tahminlerini izleyin, araştırın ve okuyun.
2- Bölüm seçerken nelere dikkat etmeliyim?
Üniversite sınavında seçeceğiniz bölüm her ne olursa olsun; dijital dünyada mutlaka bir yeri olmasına dikkat edin. Fleksibl yani dönüşüme kolay adapte olabilen ve zamanın ruhuna göre esneyebilen meslek dalları uzun yıllar insanlığın hizmetinde olacaktır. ‘’Bir meslek seçtim ve ömrümün geri kalanında onu yapacağım.’’ Düşüncesinden sıyrılın. Bu düşünce size tercih yaparken mobbing yani gereğinden fazla bir baskı uygulayacaktır. Birkaç ay sonrasına dair tahminlerin bile pek çok kez tutmadığı bir dünyanın dönüşüme şahitlik ediyoruz. Bu dönüşümün faydalı taraflarını okumaya çalışın. Örneğin; seçtiğiniz meslek her ne olursa olsun dijital yenidünya düzeni sayesinde kendinizi geliştirme şansınız olacaktır. Unutmayın ki; artık kitlelerin değil bireylerin öne çıkabildiği bir yüzyılda yaşıyoruz. Sizler de ömür boyu araştırmanıza, öğrenmenize ve kendinizi geliştirmenize hizmet edecek bir bölüm tercih etmeye çalışın çünkü birey olarak sizi asıl parlatacak olan şey; mesleğinize ve kendinize kattıklarınızdır.
3- Hayal ettiğim bölümü seçmeli miyim?
Öncelikle hayallerinizin ne kadarı size ait; buna karar verin. Seçeceğiniz mesleği yapan bir yakınınızdan mı etkilendiniz? Yoksa mesleğe dair karizmatik bir imaj mı var zihninizde? Belki de trend olan mesleklerden birini hayal ediyorsunuz ama önemli olan sizi neyin mutlu edeceğidir. Bir yakınızı mutlu eden o meslek belki de size uygun değildir. Ya da trend olan o furyanın içine dahil olmak geleceğinizi sizin şekillendirmenize engeldir. Trend kavramı hızla değişirken seneye yeni trendleri sektöre kazandıracaktır ancak siz o mesleği ömür boyu sürdüreceksiniz. Diğer taraftan da asıl belirleyicinin para olmadığını unutmayın. Hayalleriniz bir meslek değil de paranın üzerine kuruluysa üzgünüm ama büyük ihtimalle hayal kırıklığına uğrayacaksınız. Çünkü para asla bir amaç olamaz. Para, sizi hayallerinize ulaştıracak olan bir araçtır. Bölüm seçerken birinci önceliğiniz para olmasın. Diğer taraftan, üniversitede okumak istediğiniz bölümün meslek olarak sahada neler yaptığını inceleyin. Teorik bilgilerin ne kadarını pratiğe dökebileceksiniz. Bunun size avantajları ve dezavantajları neler olacak? Bir bölümden mezun olmuş tek bir kişinin fikirleriyle hareket etmeyin. Birden fazla kişiden fikir alıp son kararı kendiniz verin.
4- Mimarlık bölümlerini tercih etmek isteyen öğrencilere tavsiyeleriniz nelerdir?
Mimarlık; bilgi ve hayal gücünün sarsılmaz dengesinde ilerlediği sürece gerçek anlamına kavuşan bir meslektir. Hem analitik düşünmeyi hem de yaratıcı fikirler üretebilen bir hayalperest olmayı gerektirir. Mimarlık bölümünü tercih ettiğinizde geçmişi okuyup geleceği ve dolaylı yoldan insanların hayatlarını şekillendireceksiniz. Bu; bir doktorun dokunuşları kadar belirgin bir şekillendirme olmasa da, inşa ettiğiniz yapılar ve biçim verdiğiniz habitatla insanların bedensel ve ruhsal sağlıkları üzerinde belirleyici olacaksınız. Donuk bir beton yığına dönüştürdüğünüz bir ev, bir sokak ya da bir şehir, donuk insanlara ev sahipliği yapacaktır. Yaratıcı fikirlerle çevre kirliliğinin önüne geçmek, uğruna savaşlar çıkan enerji kaynaklarını dönüştürebilmek ve canlılığı destekleyecek nefes alan projeler üretmek ilk amacınız olmalı. Mimarlık, insanlar için yaşam ortamları yaratan bir meslek olarak tanımlansa da, aslında dünya için gelecek inşa etmektedir. Bir projeyi hayalinizde bitirebilecek kadar hayalperest, projenin çevreye ve canlılığa katacaklarını öngörebilecek kadar vizyoner, olası krizleri yönetebilecek kadar sakin ama henüz düşünülmemiş olanı düşünebilecek kadar çılgın olmalısınız.
MİMARLIK BÖLÜMÜNÜ TERCİH ETMEK İÇİN 5 NEDEN
1) Ömür boyu kendinizi geliştirebileceğiniz bir mesleğe sahip olursunuz.
2) Olaylara ve durumlara evrensel bir gözle bakabilen dünya insanına dönüşürsünüz.
3) Size ait hayallerin defalarca gerçek olduğuna şahit olursunuz.
4) Dünyanın her yerinde çalışabilme imkânınız olur.
5) Hem sayısal hem de sözel zekânızı aynı anda geliştirme fırsatı edinirsiniz.