Mimar Sevinç Ormancı doğa enerji konseptini konutlara taşıyor!
Fheng Shui, Zen ve I Ching öğretilerini harmanlayarak geliştirdiği doğa enerji konseptiyle yüksek mimar Sevinç Ormancı, bu elementleri mekânlara taşıdığını söylüyor
Yazın daha güzel geçmesi için ev dekorasyonunuzda küçük değişiklikler yapmayı düşündünüz mü?
Yastıkların ya da duvarların rengini değiştirerek evi daha keyifli, hatta serin yapabilirsiniz. Fheng Shui, Zen, I Ching öğretilerinin bir harmanı olan, yüksek mimar Sevinç Ormancı’nın “dekorasyonda doğa enerji konsepti” işinizi kolaylaştırabilir. Ancak mutluluk, başarı ve sağlık getiren dekorasyon konseptiyle ilgili Ormancı’nın anlattıklarından sonra, küçük dokunuşlarla yetinmeyebilirsiniz.
Doğa enerji konsepti nasıl ortaya çıktı?
12 yıldır bu konuyla ilgiliyim. 5 bin yıllık geçmişe sahip feng shui ile başladım. Zen ve I ching felsefeleriyle ilgilendim, sonunda yeşili koruyan bir mimar olarak ekolojik malzemeleri ve bu felsefeleri harmanladığımda doğa enerji konsepti ortaya çıktı.
Doğa enerji konsepti neye dayanıyor?
Hepimiz zaman zaman doğadaki su, ağaç, ateş, toprak ve metal elementlerinin eneıjisine ihtiyaç duyarız. Aslında hepimiz doğanın gücünün farkındayız. Kendimizi yorgun hissettiğimiz ve enerjimizi yükseltmek istediğimiz zaman doğaya kaçarız; yazın deniz kenarlarına ya da serin gölgelerin olduğu bahçelere, kışmsa dağlara... Bazılarımızsa sadece toprağa ihtiyaç duyar. Yaşamımızda zorlukların üstesinden gelmek, mutlu, başarılı ve sağlıklı olabilmek için yaşadığımız mekânlara doğanın olumlu enerjisini taşıyabiliriz.
Bu mekânların konumlarına, yani güneşi alıp almamasına, deniz görüp görmemesine göre doğal elementler ve malzemelerle eksikleri tamamlayabiliriz.
‘DIŞARIDA YOKSA EVİNE TAŞI’
Hangi elemente ihtiyaç duyduğumuzu nasıl anlayacağız?
Vücut yorgunluk, gerginlik gibi sinyaller veriyor. Bunları bazen dikkate alıyor bazen de almıyoruz. Denize gitmek ya da dağa çıkmak istersiniz ve bunları yapınca rahatlarsınız.
İhtiyacımız olanları alabilmemiz için doğanın gücüne ve yenilenebilir eneıjisine dikkat çekmek istiyorum. Zira şehirlerimizin mimarisi, bu eneıjiden faydalanmak açısmdan çok kötü. O nedenle evin dışında bulamadığımız doğayı, farklı materyallerle evin içine taşıyabiliriz. Doğayla paralel yaşarsak rahatlarız.
Nasıl uygulayacağız?
Su elementine ihtiyaç duyan kişinin deniz kenarında olması enerjisini yükseltir. Üretken bütünlük dediğimiz; yani suyun ağacı, ağacın ateşi, ateşin toprağı, toprağm metali desteklediği gibi mekânların içindeki aksesuvarlar da bu üretkenlik içinde birbirini desteklemeli. Duvara kapladığımız deniz resmiyle denizi hissederiz ama bunu renkler ve malzemelerle, örneğin mavi keten yastıklarla da tamamlamalıyız.
Böylece aradığımız huzuru bulabilecek miyiz, hayat bizim için daha keyifli hale gelecek mi?
Yukarıda da belirttiğim gibi yaşamımızın sırrı doğada gizli. Mutluluğun, bereketin, sağlığın ve dolayısıyla ilişkilerimizdeki dengenin hatta başarımızın cevabı doğada. Bu sebeple bu proje insanın yaşamına olumlu enerji verdiği gibi yaşamımıza keyif, eğlence ve rahatlık da katıyor.
‘BİR DUVAR RESMİ BİLE YETER’
Şehirdeki bir apartman dairesine bu konsepti nasıl uygularız?
Bu projeden olumlu sonuç almak için kişiye özel çalışmalar yapılmalı, önerileri genellemek kol değil. Ancak huzurlu ve keyi bir ev için herki önerilerim olab: Kendisini Hawaii’de hissetmek istej en azından bir odasmda denizi kumu duvar resmiyle evine taşıyabilir. Orm seviyorsa yeşili etkin olduğu bi duvar kâğıdıyla istediği ambiyansı yaratabilir. Balkonları bahçe havasına sokmak içinse bir şemsiye yeter. Bu düşünceler uçuk görünebilir ama dekorasyonunuzun tarzına uygun kullanıldığında uçuk durmuyor.
Her türlü dekorasyon tarzına uygulanabiliyor değil mi? Deniz ve do deyince ille de minimalist ya da Zen; bir dekorasyondan bahsetmiyoruz...
Doğa enerji konsepti pop-art dekorasyon tarzına da Fransız tarzına c rahatlıkla uygulanabilir. Sınır yok.
Bunlar çok pahalı uygulamalar mı?
Seçeceğiniz malzemeler yan değerli taşsa tabii ki maliyeti yüksek olabiliyor Ancak uygun fiyatlı doğal malzemeler seçilirse daha ekonomik.
Yazı daha keyifli geçirmenin anahtarı
“Dekorasyonu yaz-kış değiştirenleyiz ama yaz-kış doğanın yeşilinden ya da denizin mavisinden faydalanabiliriz. Su elementi için dünyanm her köşesinden seçimler yapmamız mümkün. Mesela Venedik ya da Boğaz manzarası gibi... Banyo gibi mekânlarda örneğin Niagara Şelalesi resmi asmak iyi bir fikir. İç içinse bir dağ resmi ve elbette bu ambiyansı şömineyle tamamlamanız mümkün...
Habertürk/Aysun Özkaşı