29 / 12 / 2024

Mimar Sinan'ın eserleri bugünün mimarlarına pusula oluyor!

Mimar Sinan'ın eserleri bugünün mimarlarına pusula oluyor!

Maltepe Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlter Büyükdığan, Mimar Sinan'ın eserlerinin öğrencilere pusula olduğunu belirtti..



Maltepe Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Prof. Dr. İlter Büyükdığan, Mimar Sinan'ın eserlerinin öğrencilere pusula olduğunu belirterek, "Bugünün mimarları onu taklit etmeden, ondan ilham alarak, yararlanarak kendi çağlarının ürünlerini inşa etmeli, tasarlamalılar" dedi.


Büyükdığan, yaptığı açıklamada, 16. yüzyılda yaşayan Mimar Sinan'ın günümüze ulaşan eserlerinin, o dönemin  inşaat malzemeleri ve teknikleri kullanılarak yapıldığını belirtti. Mimarinin her döneme göre değişiklik gösterdiğini ifade eden Büyükdığan, öğrencilere mimarlık tarihi dersinde Mimar Sinan'ın eserlerini nasıl tasarladığını anlattıklarını söyledi.

Mimar Sinan'ın kendinden önceki birikimlerden nasıl yararlandığını, Osmanlı Devleti'nin en üstün eserlerini nasıl ortaya çıkardığını incelediklerini aktaran Büyükdığan, "Mimar Sinan'ın yaptığı sadece dini eserler ve camiler değil, su kemerleri de çok önemlidir. Yabancı mimarların bir kısmı 'Sadece su kemerlerine bakarak Mimar Sinan'ı değerlendirmek mümkündür' der" ifadelerini kullandı. 

 

- "Taklit ülkemize hiçbir şey kazandırmaz"

Mimar Sinan'ın eserlerini tanımanın önemli olduğunu bildiren Büyükdığan, "Mimarlık öğrencileri için önemli olan şey, elindeki olanak, malzeme ve teknolojiyle nasıl kalıcı, üstün ve mesaj verebilen yapılar yapıldığını Mimar Sinan'dan öğrenebilmesidir" dedi.

Maltepe Üniversitesi Mimarlık ve Tasarım Fakültesi Dekanı Büyükdığan, Mimar Sinan'ın her eserini belgelediğini belirterek, Süleymaniye Külliyesi için çok ayrıntılı şekilde hesap defterleri tuttuğunu ve bunların halen mevcut olduğunu vurguladı.

Hesap defterlerinde bir hafta çalışan işçinin ne kadar maaş aldığının dahi görülebildiğini aktaran Büyükdığan, konuşmasına şöyle devam etti:


"Bugünün mimarları da onu taklit etmeden, ondan ilham alarak, yararlanarak kendi çağlarının ürünlerini inşa etmeli, tasarlamalılar. Bu çok önemli. Mimar Sinan'ın eserleri, öğrencilere pusula oluyor. Zaten mimarlık tarihi hayal gücünü artırır, asla taklit etmemeliyiz. Türkiye 'de böyle bir eğilim var. Mimar Sinan yapılarının kötü taklitlerini görüyoruz. Taklit ülkemize hiçbir şey kazandırmaz. Yani her şehirde bir Selimiye Camisi olmaz. Yapacağımız dini yapıları bugünün koşullarında tasarlamalıyız ama gelenekle de bağlantımızı koparmadan bunu yapmalıyız."


Radikal


Geri Dön