Foto Galeri

Mimar Yasuhiro Yamashita küçük alanları eşsiz evlere dönüştürüyor!

Japon mimar Yasuhiro Yamashita için bu küçük alanları eşsiz evlere dönüştürüyor. Yamashita bugüne kadar "mikro ev olarak adlandırılan" 300’den fazla özgün ev inşa etti.

Japon mimar Yasuhiro Yamashita bu küçük alanları eşsiz evlere dönüştürüyor. CNN’in haberine göre Yamashita bugüne kadar "mikro ev olarak adlandırılan" 300’den fazla özgün ev inşa etti. Şekil ve tasarım yönünden farklı olan bu evlerin tek ortak noktası boyutları: Bu evler fazlasıyla ufak. Yamashita’nın tasarladığı en küçük ev yalnızca 17 metre kare genişliğinde!Japonya’da arazi kıtlığı, ev fiyatları, vergiler ve buna ek olarak da ülkenin konumu nedeniyle sürekli tehdidi altında kaldığı depremler ve tayfunlar sebebiyle küçük evlere ciddi bir talep var. Fakat bunun yanında bazı vatandaşlar da minimalist, sade bir hayat tarzı benimsemek için de küçük evlere ilgi gösteriyor.İşte karşınızda ustalıkla tasarlanmış 15 farklı mikro ev…


Yasuhiro Yamashita kimdir?




Bu yaratıcı 100 metrekarelik ev, kullandığı ahşap ve benzeri malzemelerle doğayla mimarinin arasındaki çizgiyi silikleştirme amacından yola çıkarak inşa edilmiş. Yamashita’nın atölyesi Atelier Tekuto tarafından tasarlanan evin labirenti andıran kompozisyonun yanında 16 tepe penceresi var.



İşte evin tepe pencerelerinden bir görüntü. Evin içinde kullanılan sedir ağacı ve doğal taş detayları dikkat çekiyor.



Japonya’da, şarabın son damlasının şans getirdiğine dair bir inanç var. “Şanslı Damlalar” adlı bu yapı için işte bu inanç Atelier Tekuto’nun ilham kaynağı olmuş. Asimetrik alan üzerine inşa edilen bu mikro evin eni yalnızca 0.76 metre!



Tokyo’nun kalbinde bulunan bu yaklaşık 100 metrekarelik ev yalnızca 65 metrekarelik bir arazinin üzerine kuruldu. Çevre dostu materyallerden üretilen bu ev, volkanik kül birikintilerinden yapılan bir beton olan Shirasu ile inşa edildi.



Atelier Tekuto’ya ait olan “Mineralin yansıması” adlı bu 45 metrekarelik şekilsiz bir alan üzerine inşa edilmiş tasarım, Tokyo’nun kalabalık bir semtinde bulunuyor.



Evin inşasında imar kurallarına uyulurken alandan da kısmamak için ev çokyüzlü bir geometrik şekil biçiminde yapılmış. Böylece yaşam alanı genişlerken evin içine daha fazla ışık girmiş oluyor.



24 metrekarelik bu “Pencere Evi”, sahiplerine bir pencereden dağların, diğer pencereden de denizin eşsiz güzelliğini seyretme fırsatı tanıyan iki kocaman pencereye sahip.



Gördüğünüz bu ev ise, Yasutaka Yoshimura Mimarları tarafından bir eve dönüştürülmeden önce 6 metre uzunluğundaki bir konteynerdi ve bir doğal afet sonucu evlerini kaybeden insanlar için tasarlandı.



Schemata Mimarları bu küçücük alanla başa çıkmanın yolunu evin cephesini 63.02 derece eğik yapmakta buldular böylece, geniş bir pencere de ilave ederek derin bir iç alan yaratılmış oldu.



İki sokağın kesişimindeki bu üçgen biçimindeki alan da Atelier Tekuto tarafından havadar bir atölye ve eve dönüştürülmüş.



İşte Tokyo’da bulunan, çokyüzlü olacak şekilde inşa edilmiş başka bir ev…



Eve “Çerçevelenmiş Gökyüzü” denmesi fazlasıyla yerinde çünkü evin oturma odasında muazzam büyüklükte bir çatı penceresi bulunuyor. Çokgen şeklindeki bir alana kurulan evin tasarımında mimarlar insanın doğayla olan ilişkisine odaklanırken bu pencere sayesinde gökyüzüne yetişme, ona doğru uzanma hissi yaratmayı amaçlamışlar.



Bu betonarme evde metal ve yüksek derecede yansıtma özelliğine sahip pencereler kullanılmış.



Gördüğünüz bu evde ise hem pratik hem de görsel olarak büyüleyici olan metalden yapılma birçok küçük depo ünitesi bulunuyor.



Beş kişilik bir aile için Atelier Tekuto tarafından tasarlanan çelik temelli bu ev, Demir Maske, kavisli cephesiyle dikkat çekiyor.



Hürriyet