Genel

Mimari projeler artık dünyanın gelişmiş ülkeleriyle sınırlı değil!

Mimari projeler artık dünyanın gelişmiş ülkeleriyle sınırlı değil. Sınırların kalktığı günümüzde uluslararası mimarlık şirketleri Ruanda'dan Meksikaya çin'den İngiltere'ye kadar ilginç projeler yapıyor...

çin'de salyangoz temalı tiyatro ve Raunda'da ülkenin ilk gökdeleni bunlar arasında geliyor...

1- POLONYA'NIN SIRA DIşžI MÜZESİ
Dünyanın en gelişmemiş şehirleri bile artık mimarların oyun alanına döndü. Ruanda'nın başkenti Kigali'de şehir planlamacıları şehre tepeden bakacak ilk gökdelen hayaliyle yola çıktı. Ortaya ise çok amaçlı kullanımı içeren içinde ofisler, rezidanslar ve gökdelenlerin olduğu ve ülkenin ilk karma kullanımlı binası ortaya çıktı. Denver merkezli mimarlık şirketi OZ Architecture ile Singapur merkezli Subrana Mimarlık projeyi ele aldı. Projenin başarısı ise sadece Ruanda'nın değil etrafındaki ülkelerin de mimari kaderini belirleyecek. çünkü eğer proje başarıya ulaşırsa Uganda, Kongo. Tanzanya ve Burundi gibi çevresindeki ülkelerde de benzerlerinin yapılması planlanıyor.

2- POLONYA'NIN SIRA DIşžI MÜZESİ
Sıradışı müze mimarisi artık kendini gelişmiş olarak tanımlayan tüm şehirlerin olmazsa olmazı oldu. Polonya'nın başkenti Varşova da İkinci Dünya Savaşı Müzesi ile bu şehirler arasına eklendi. Bulgaristan merkezli Dizarh Mimarlık şirketinin yapacağı müze projesi üç boyutlu üçgen formlardan oluşuyor. Mimarisi ile dikkat çeken yapı içindeki ikinci dünya savaşını canlandıran psikolojik savaş gibi bölümlerle de oldukça dikkat çekeceğe benziyor.

3- SALYANGOZ TİYATRO
Mimari projelerle son dönemde adından oldukça fazla bahsettiren çin, şimdi de bir tiyatro projesi ile dikkat çekiyor. Broadway Malyan imzasını taşıyan bu proje salyangozdan esinlenerek hayata geçirildi. çin'in kuzeybatısındaki Kanas Gölü çevresinde iyileştirme çalışmaları kapsamında hayata geçirilen proje Xinjiang şehrine hayat katacağa benziyor. 1.200 oturma kapasitesine sahip olacak tiyatroda opera, müzikal ve dansların sergileneceği alanlar yer alacak. Proje yüzünü göle dönerken dağlara ise arkasını dönüyor. Mimaride dikkat edilen çizgisel hareketler ise formunu çinlilerin geleneksel 'ribbon' dansından alıyor.

4- HAYALET GÖKDELEN
Meksika'nın en büyük şehirlerinden Guadalajara'da hayata geçirilen Hayalet Gökdelen adeta bölgenin en kalabalık finansal merkezinde yükseliyor. Gerek kullanılan cam teknolojisi gerekse ışıklandırma teknikleriyle dikkat çeken gökdelen 26 kattan oluşuyor. RACO Mimarlık tarafından hayata geçirilen bu ilginç proje büyüklükleri 130 ile 450 metrekare arasında değişen 46 rezidans dairesi ile ofislerden oluşuyor. Meksika'nın en ilginç binalarından biri olmayı hedefleyen hayalet binada ilginç geometrik motiflere de yer veriliyor.

5- İSKANDİNAV İZLERİ
SCHMIDT Hammer Lassen Mimarlık (SHL) yeni bir öğrenme modeli geliştirmek için çalışmalara okul mimarisinden başladı. İngiltere'deki City of Westminster College ise bunun için ilk durak olarak seçildi. 24 bin metrekare alandan oluşan proje yatay olan eğik mimarisinin yanı sıra okul içine adapte edilen yeni teknolojilerle de dikkat çekiyor. Londra'nın en merkezi yerlerinden birinde Westminister'de yapılan proje geometrik formlarıyla da dikkat çekiyor. Öğrencilerin hayatını sosyalleştirmek için gösteri alanları, konferans salonları kafeler gibi sosyal imkanlarla donatılan projede İskandinav mimarisinden izlere de rastlanıyor. Bina sürdürülebilir enerji teknolojileriyle de okul mimarisinde ilk örneklerden birini oluşturuyor.

Dilek Taş/Sabah Emlak