Sektörel

Mimaride karma alan modası dünyayı sardı!

Mimarlar bir tahıl silosunu aynı zamanda bir tırmanış alanına çevirirken lego şeklinde tasarlanan bir yapı ile ofis ve üniversite kampusunu dikey bir binada birleştiriyor

KALİFORNİYA / ABD

'3 Blok' ötede bir lego

Dışarıdan bakıldığında tam bir labirent. İçine girildiğinde ise okulundan kültür merkezine kadar çok farklı kullanım amaçlarına ev sahipliği yapan bir yapı. Brandon Martella tarafından projelendirilen ve Kaliforniya'da hayata geçirilmesi planlanan '3 Block' projesi dikey alanda yaşam oluşturma fikrinin bir parçası olarak ortaya çıktı. Adeta legolardan yapılan bir oyuncağa benzeyen yapı, yeşil alanları, yürüyüş yollarıyla tüm bir günü bina içerisinde geçirebilecek kullanım alanlarına sahip olabiliyor. Özellikle de dış cephesindeki cam kullanımı yapını güneş enerjisi üretimine izin veriyor. Projenin en üst katından ise San Diego manzarası izlenebiliyor.

AMSTERDAM / HOLLANDA

Hem depo hem tırmanış alanı

Özellikle tahıl ve hububat depolama alanları olarak bilinen 'silo'lar Hollanda'da yapılan yeni bir projeyle çok amaçlı kullanım kazandı. NL Mimarlık tarafından ortaya atılan yaratıcı bir fikirle geliştirilen bu proje silonun içini tahıl ambarı olarak kullanırken dışına da hem estetik bir görünüm kazandırdı hem de özellikle de tırmanış sporuyla uğraşanlar için bir zemin yaratıldı. Farklı açılarla zorlu dereceleri yaratılan mimare sayesinde silolar dünyada ilk defa sosyal bir alana dönüştürülerek şehrin buluşma noktalarından biri haline geldi. Projeye tırmanış alanlarının yanı sıra teras ve balkonlar da eklenerek sosyal hayata entegre edildi. Kapalı alanlarla kış günlerinde de kullanım imkanı yaratıldı.

THE SCOTTS TOWER / Singapur

Gül şeklinde kütüphane

çin'in Dalian şehrindeki eski kütüphaneyi yenileyen Viyanalı Architects Collective, yapıyı modern teknolojileriyle halkın hizmetine sunmayı amaçlıyor. 'şžehrin gülü' mottosuyla projelendirilen kütüphane gül konseptinden temelini alıyor. Projenin tam ortasında ise havuz ve çiçeklerle donatılan bir bahçe yer alıyor.

SAN FRANCISCO / ABD

Amerika'nın hoşgörü merkezi olacak

ABD'nin San Francisco şehrinde Yusuf Önder isimli bir mimar Osmanlı İmparatorluğu müzesi kuruyor. Osmanlı İmparatorluğu hakkında hem ABD'lilerin hem de turistlerin bilgi edinmesine yardımcı olacak eserlerin sergileneceği müze, aynı zamanda kütüphane ve çalışma alanları da yer alacak. Kültürel ve dini bir merkez olarak hibrit (melez) bir anlayışla tasarlanan bu yapı turistik bir çekim merkezi haline getirilecek.

KASSEL / ALMANYA

Yana yatan şehir silueti

Viyana merkezli Prechteck Mimarlık, 2012'nin ilk konsept projelerinden birini Almanya'nın Kassel şehrinde planlıyor. 'Randerscheinung' adını taşıyan proje adeta yana yatmış bir şehir siluetini içeriyor. Geometrik şekillerin kullanıldığı ve farklı bir mimari teknikle ele alınan bu proje içinde yaşayacak olanlar kadar turistik açıdan da ilgi çeken bir yapıda tasarlandı. Ofis binalarının yanı sıra bilgi merkezi ve kütüphane olarak da kullanılacak olan yapı yeni bir çekim alanı yaratmak içim oluşturuldu. Projedeki her bir bölüm bir şehri temsil ederken yılın belli dönemlerinde bu şehirlerin eserlerine de ev sahipliği yapılacak.

Sabah Emlak/Dilek Taş