Mimarlar, 17 Ağustos'u anımsattı: İstanbul depremi yaklaşıyor, dönüşümde seferberlik ilan edilmemesi kabul edilemez!
TMMOB'a bağlı Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi'nden 17 Ağustos sebebiyle yapılam açıklamada İstanbul depremine ve kentsel dönüşüme dikkat çekildi. İşte o açıklama...
TMMOB'a bağlı Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi, 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi’nin 25'inci yıl dönümü nedeniyle bir basın açıklaması yaptı. Gölcük Depremi'nden gerekli derslerin alınmadığına dikkat çeken mimarlar, 6 Şubat depremlerinde aynı acıların tekrar yaşandığının altını çizdi.
Beklenen Marmara Depremi için önlemlerin bir an önce alınması gerektiğini belirten Mimarlar Odası'ndan yapılan açıklamada, "Mimarlar, mühendisler ve şehir plancıları olarak, sesimizin duyulmasını ve eylemlerimizin yerini bulmasını umuyoruz. Umudumuz, teknik insanların sözlerinin, söylemlerinin ve eylemlerinin yerini bulabildiği bir gelecektir" denildi.
Çağdaş Kocaeli'de yer alan habere göre;
Mimarlar Odası Kocaeli Şube Başkanı Gülşah Toprak Poyraz tarafından gerçekleştirilen açıklamada, "Ne yazık ki, zamanın geçmesi, deprem gerçeğine karşı dirençli olmamızı sağlamadı. 6 Şubat 2023'te yaşanan Kahramanmaraş merkezli depremler, 17 Ağustos’ta yaşadıklarımızı acı bir şekilde hatırlattı. Aynı senaryolar, aynı acılar ve aynı ihmal zincirleri bir defa daha yaşandı. Bu durum, ülkemizde depreme karşı alınan tedbirlerin yetersizliğini ve yapılaşmanın ne denli hatalı olduğunu ortaya koydu" ifadelerine yer verildi.
Ayrıca, "Afet yönetimi hakkında geliştirilecek politikaların, bilimsel ilke ve gerçekler doğrultusunda, toplum faydası gözetilerek; bilim insanları, meslek odaları, akademik kuruluşlar ve ilgili uzmanlıklar dikkate alınarak oluşturulması oldukça önemlidir" denilerek, beklenen büyük İstanbul depremi işaret edildi.
TMMOB'a bağlı Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi'nden yapılan açıklamada, geçmiş depremlerden alınması gereken derslerin yaklaşan İstanbul depremiyle bir kez daha gündemde olduğuna, bu büyük felaketi önceden görmek ve önlem almak zorunda olunduğuna dikkat çekildi.
Söz konusu açıklamada "Geçmişte yapılan hataların tekrarlanmaması, bilim ve teknikten sapılmaması ve yapısal güvenliğin sağlanması, bugün hepimizin önceliği halinde olmalı. İstanbul’un komşusu olan Kocaeli, olası bir depremde aynı acıları ve kaosu yaşanmaması için gerekli önlemlerin acilen alınması gereken bir şehirdir. Tüm bunlarla birlikte, tarihsel, kültürel ve doğal değerlerin, tarım arazilerinin ve orman alanlarının korunması, kent ve planlama politikalarının kamu faydasına geliştirilmesi sorumluluğunu da unutmamalıyız" ifadeleri kullanıldı.
Bu nedenle, tüm çalışmaların bilimsel analizler ışığında, her yönüyle değerlendirilerek yapılmasının gerektiği belirtilen açıklamada, "Deprem bilincinin artırılması, yapı stokunun depreme dayanıklı duruma getirilmesi ve şehirlerimizin güvenli, yaşanabilir olması için atılması gereken adımlar konusunda hâlâ kat edilmesi gereken uzun bir yol olduğunu üzülerek söylemek zorundayız. Yaşam değerlerimizin korunması, nitelikli ve sağlıklı yaşam çevrelerinin, kentsel ve kırsal yapılı çevrenin şehircilik ve planlama esaslarına bağlı üretilmesi için herkesin elini taşın altına koyması ve üzerine düşen görevleri yapması önemlidir" denildi.
TMMOB'a bağlı Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi'nden yapılan açıklamada, depremden en çok etkilenen bölgelerden biri olan Kocaeli'nin bu süreçte hem acıyı yaşadığının hem de dersler çıkardığının, Oda olarak bu derslerin unutulmaması, alınan tebdirlerin kağıt üzerinde kalmaması ve gelecek nesillere daha güvenli bir şehir bırakılması amacıyla çalışmalara aralıksız devam edildiği vrugulandı.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
"Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi olarak, bu derslerin unutulmaması, alınan önlemlerin kağıt üzerinde kalmaması ve gelecek nesillere daha güvenli bir kent bırakılması için çalışmalarımızı aralıksız sürdürüyoruz. Ancak, üzerinden çeyrek asır geçmesine rağmen kentsel dönüşümde seferberlik ilan edilmemesi kabul edilemez bir gerçektir.
Dirençli bir Kocaeli kent planlaması için, yalnızca alanında uzman ve yereldeki halkın sosyokültürel yapısının bilgisine sahip teknik ve bilim insanlarının önderliğinde hazırlanabilecek kent rehberi dokümantasyonundaki bilgilerin kılavuzluğunda olabileceğini söylemek isteriz. Mimarlar Odası Kocaeli Şubesi olarak, Kocaeli kenti için yapılacak dönüşüm çalışmalarının altlığının hazırlanmasında görev alacak bilim kurulunun oluşturulması ve bu çalışmaya önderlik etmek istediğimizi tüm idari platformlarda dile getirmiş bir kurumuz. Kocaeli kentinin şekillenmesinde etkin rol, TMMOB bileşenleri, akademisyenler ve alanında uzman bilim ve teknik insanlara düşmektedir. Bizler, sorumluluğunun bilincinde olan, toplum ve meslek için var olan kamu kurumu niteliğinde bir kuruluşuz."
ATEM, yeni emlak ilan sistemindeki eksikleri açıkladı! Çok yetki az etki yaratacak!
'Kiraları ödemiyor, borçları var' iddialarına Getir'den açıklama: Gerekli ödemeler yapıldı!
Mağdur ev sahibinden fırsatçı kiracılara çağrı! Ev fiyatları tavan yapmış, sana ne!