05 / 05 / 2024

Mimarlar, İzmir Tramvay projesi için ayrıntılı rapor yayınladı!

Mimarlar, İzmir Tramvay projesi için ayrıntılı rapor yayınladı!

Mimarlar Odası, İzmir Tramvay Projesiyle ilgili ayrıntılı bir rapor yayınladı. Oda, projeye destek çıkarken, sıkıntıları cadde cadde ele alarak yol gösterdi. Oda'nın raporu: İzmir Ulaşım Ana Planı'nda tramvay işletmeciliği 5 güzergah olarak öneriliyor.



MİMARLAR Odası  İzmir  Şubesi, yer teslim aşamasına geçilen Konak Tramvay hattı hakkında bir rapor yayınladı. Tramvayın kent içi ulaşanın rahatlaması adına önemli bir hamle olduğuna vurgu yapılırken, projeye önemli eleştiriler getirildi. Oda raporunda, Alsancak-Konak-Üçkuyular hattında sorunlu alanları tespit ederken, çözüm yolu da gösterdi. 

Trafik kazalarını en aza indirecek Oda'nın raporu özetle şöyle: İzmir Ulaşım Ana Planı'nda tramvay işletmeciliği 5 güzergah olarak öneriliyor. Bu hatlardan Alsancak-KonakÜçkuyular hattı Kent Nazım İmar Planlarında da tanımlanmış, ihaleleri yapılmış, yer teslim aşamasında olduğu açıklanmıştır. İzmir ulaşım ana planında tramvay sistemine yönelik 'Belediye otobüs hatlarının yoğun olarak kullanıldığı ve trafik problemlerinin yoğun yaşandığı güzergahlarda. belediye otobüslerinin yoğunluğu azaltılarak toplu ulaşımın yüksek kapasiteli, çevreyle uyumlu ve kirletici olmayan, trafik kazalarını en aza indirecek tramvay sistemleriyle sağlanması İzmir Ulaşım Ana Planı'nın önemli bir öngörüsüdür' tanımı yapılmıştır. 

Önemli ve doğru bir proje Tramvay Projeleri, kentin Ulaşım Ana Planı'nın önerisi olan ve kent içi toplu ulaşım sisteminin raylı sistemlerle ve deniz ulaşımının entegrasyonu ile çözülmesi ana stratejisi kapsamında İzmir için önemli ve doğru bir projedir. Ancak bu doğru ve gerekli projenin uygulanması aşamasında seçilen güzergahlar ve geçtiği güzergahlardaki uygulama-tasarım kararlarında eksik ve sorunlu tercihler bulunmaktadır. 


+sı Kıyım önlendi 

ALSANCAK Garı-Konak arasındaki bölümün geçtiği Şair Eşref Bulvarı'nda refüjlerdeki ve tramvayın geçeceği güzergahlardaki ağaçların yok edilmesi çok büyük bir yanlış olacak. 

Eleştirilerimiz üzerine Büyükşehir, Şair Eşref Bulvarı'nda rayları refüjden değil mevcut trafik yolundan geçirmeye karar verdiğini açıklamıştır. Cumhuriyet Meydanı geçişinde mevcut trafik iki noktada kesilerek geçiş yapılabilecektir. Muhtemelen ışıklı 2 kavşak oluşmaktadır. Trafik güvenliği ve işletme sorunu bakımından dikkatle irdelenmesi zorunludur. 


-si Kıyı engellenir

KONAK-Üçkuyular güzergahında ise tramvay Mustafa Kemal Sahil Bulvarfnın kara tarafından geçecek şekilde projelendirilmiştir. Bu güzergahta yapılar ile deniz arasında kıyıya erişimi zorlaştıran mevcut bir durum varken, tramvay yolunun da buraya alınmasıyla insanların kıyıya erişimi daha sorunlu hale gelecektir. Önerimiz, Konak-Üçkuyular arasında çalışacak tramvayın deniz tarafı yerine Mithatpaşa Caddesi'nden geçmesidir. 


Vatan Ek


Geri Dön