Genel

Mimarlar lüks konut projeleri hakkında konuştu!

İhtiyaçlar doğrultusunda sürekli anlam değiştiren lüks konutun ˜yeni" kriterlerini mimarlara sorduk. İşte, her biri önemli projelere yaşam vermiş beş mimarın beş mimarın ezber bozan yanıtları...

 Mimar Koray Yavuzer /KY Mimarlık
˜Kişisel ihtiyaçlara cevap vermeli"
İhtiyacın son sınırından sonra lüks başlar. Dolayısla lüks tanımı, zamana ve kişiye göre değişir. çoğu zamansa dünün lüksü bugünün ihtiyacı oluverir. ˜Jakuzili lüks daireler" başlıklı ilanlarla, cep telefonundan evin ısısını ayarlayabildiğimiz günümüz evleri arasında çok da zaman geçmedi aslında. Bahçe, ortak yaşam alanları ve güvenlik bir önceki neslin lüks konut kriterlerine girerken, şu an ritüel birer ihtiyaç bunlar. Dolayısla ˜jakuzili lüks daireler" yerini önce havuzlu ve güvenlikli sitelere, daha sonra da sosyal ve teknik açıdan akıllı rezidanslara bıraktı. Ve belki yakın gelecekte dairenizi satın alırken ˜kuzeye mi güneye mi bakıyor"u sorgulamayacak, bir kumandayla dairenizi istediğiniz yöne doğru kendi ekseninde döndürebileceksiniz. Lüks yeni konutlarda servis, teknoloji ve görsellik olarak karşımıza çıkıyor. Yarı değerli veya tam değerli maden ve malzemelerin kullanıldığı dekorasyon öğeleri, görsel zenginlik sunabildiği gibi, ilerleyen teknoloji, ˜bundan sonrası ne olabilir ki" dedirtiyor. Servis ise gittikçe kişiselleşen ihtiyaçlara cevap verebilecek düzeye geliyor; hizmetin vizyon sahibi kişiler tarafından verildiği, sosyal imkanlarının havuz ve bahçeyle sınırlı olmadığı, evinize gerektiğinde alternatifli menüsüyle gelen ahçı ve garson hizmetinin olduğu, ileri teknoloji ürünü kayıtsız pencerelere sahip, 7 yıldızlı butik otel hizmetinin ev sıcaklığında sunulduğu, acil bir ihtiyaçta trafiğe bağlı kalmadan çatısına helikopterin inebildiği, size bir konutun ötesinde kolay ve konformist bir yaşam tarzı vadeden, bir taraftan doğadan çalarken, sunduğu peyzaj oyunları ve malzemeleriyle doğayla dost merkezi bir konutun günümüzdeki lüks konut sınıfına girdiğini düşünüyorum. Elbette ki tüm bu güncel imkanların amacı koşulsuz şartsız konutun sahibine maksimum düzeyde konfor sağlama amacı gütmeli, kullanıcıyla dost olmalı. Eskiden olduğu gibi, sadece pahalı ve gösterişli malzemelerle yapılandırılmış projelerin ne kadar maliyetli olsa da lüks sınıfına giremeyeceğini düşünüyorum. Dolayısıyla günümüz lüks konut anlayışında; servis, görsellik ve teknolojiyi bir bütün olarak değerlendirmek ve tüm bunları sunarken de kullanım kolaylığı, rahatlığı   ve kullanılışlılık yaratmak gerekiyor. Tüketici daha bilinçli, dolayısıyla bir konutun lüks olması için sunduğu tüm imkanlara bedel olarak mal sahibi konforu doya doya yaşarken bir problem olduğunda ˜nasıl çözeceğim" diye düşünmemeli.
 
Elif Konur /çizge Mimarlık
˜Mimari detaylar doğru malzemeyle birleşmeli"
Lüks konut projelerinde mimari açından kriterleri incelersek öncelikle alan değerlendirmesiyle yola çıkabiliriz. Konuttaki her bağımsız bölümün mesela bir yatak odasının kullanım alanı olarak metrekaresinin artışı lüks kullanımla doğru orantılı gelişir. Ayrıca bu alanların kişiselleşmesi ve farklı kullanım bölümlerinin eklenmesi de etkili olur; bir yatak odasına eklenen soyunma bölümü, çalışma bölümü, oturma bölümü, hobi alanı vs. gibi. Alan büyümesinin yanı sıra hacim olarak da mekanda farklılıklar yaratılabilir.Yüksek tavanlar, asma katlar ve mekanda ışık kullanımı önemli. Lüks konut kriterlerinde apartman daireleri için balkonlar, villalar içinse bahçe ve teraslar projeyi güçlendiren etkenlerdir. Bütün bu mimari detayların doğru malzeme ve işçilikle birleşmesi ve iç mekanın tasarımıyla doğrudan örtüşmesi sonucunda lüks konut kriterlerine ulaşabiliriz.
 
Dara Kırmızıtoprak/Mimar
˜Hizmette ve talepte sınır yoktur"
Konutta lüks kavramının içini doldurmak için lokasyondan tasarıma, imalattan satış sonrasına, mühendislik alt yapısından sunulan programa, kullanılan malzemeden yaratılan sosyal çevreye kadar birçok kriteri içinde barındırması gerekiyor. Gelişen konut teknolojisi, müteahhit mimar buluşması, artan finansal enstrümanlar, son dönemde üretilen arsa imkanları Türkiye"de bu alanda önemli sıçramaları da beraberinde getirdi ve lüks konut üretimini dünya ortalamasının üzerine çıkardığını söyleyebiliriz. Belediyecilik hizmetlerinin de bu ivmeye katkıda bulunduğunu memnuniyetle görmekteyiz. Gördüğüm eksiklikler, satış sonrasına yönelik bir organizasyonun gerçekleştirilemediği, tüketicinin teslimden sonra oluşabilecek problemlerde tek başına ve ehil olmayan ellere muhtaç kaldığıdır. Sigorta sisteminin son derece cazip prim ödemelerine karşın konut sektörüne katkıda bulunamayışıdır. Sosyal donatı alanlarının işletmelerinin amatör kat maliklerine kaldığıdır. Halbuki hazır oluşturulmuş bu sosyal çevreden maksimum hizmet ve artı değer oluşturulabilir. Hizmette ve talepte sınır yoktur. Piyasanın aktörleri de, son kullanıcılarda bunu fazlasıyla farkındadır.
 
Bora Mutlu/GMG IN/EX Mimarlık & Tasarım
˜Lüks konut enerjiyi sorumsuzca tüketmemeli"
Lüks konut kriterlerini üç ana başlık altında toplamak istiyorum: Mimari, teknik ve şehircilik. Mimari anlamda lüks konut, her şeyden önce işini seven bir mimar, mimarın mesleğine saygı duyan bir müteahhit ve yatırımcının birlikteliğiyle hayata geçirilmeli. Buna ek olarak bu konut veya konutların kimler için tasarlandığına dair doğru sorular sorulmalı ve   doğru cevaplar üretmeye imkan veren bir ana fikrin var olması gerekli. Konutun araziye yerleşim biçimi, konutun araziye ait olduğunu hissettirmeli. Arazinin coğrafik özelliklerine uyumla birlikte çevredeki görselliği içeriye taşıyacak perspektifler yaratılmalı. Araziye yerleşim doğru bir güneş oryantasyonunu da sağlamalı ki ortak ve bağımsız yaşam alanları sağlıklı bir gün ışığına sahip olabilsin. Bölüm büyüklükleri ve kat yükseklikleri optimum m2"lerde, maksimum ferahlığı hedeflemeli. Her ne kadar yeni üretilen lüks konut projeleri ˜dört duvar ve kaba" hali ile kullanıcılarına teslim edilse de ˜örnek tefriş"in de bir yaratıcı tutarlılığı olmalı. Teknik anlamda bir lüks konut öncelikle doğal, sonra yapay anlamda düzgün bir havalandırmaya sahip olmalı. Konutun ısıtma ve soğutma, elektriksel kablolama ve aydınlatma malzemeleriyle tesisat altyapı ekipmanları, global sertifikalı, uzun vadede en az sorun yaratacak, dayanıklı ürünler olmalı.
Bence, tüm faktörler içinde en önemli olan şu:   Doğru malzemeler ancak doğru ekiplerin tarafından uygulanırsa verimli olabilir. Global ısınma ve enerji kaynaklarının azalması ile enerji üretimi eskisinden daha zor ve pahalı olmaya başladı. Bu da konutlarda yalıtım malzemelerinin doğru ve verimli kullanılmasının önemini artırdı. Bu konunun üreten profili dışında doğal olarak bir de tüketen tarafı da var; yani lüks konut sahibi olmak isteyen bireyler veya aileler. Sosyo-ekonomik ve kültürel birikimlerini doğru analiz ederek, kendilerine de neye neden sahip olmak istediklerine dair doğru soruları sormalıdır ev sahipleri.
 
Serter Karataban/Team Fores
˜Gösterişli evlerden akıllı evlere doğru gidiyoruz"
Lüks, kelime anlamıyla giyimde, eşyada, harcamada gösteriş, şatafat demek. Ancak, öylesine subjektif bir kavram ve ölesiye hatalı kullanılmakta ki, konut mimarlığı jargonunda da kendisine bu anlam metamorfozuyla yer buluyor. Etimolojik kökenine inildiğinde kelime Fransızca"dan geliyor. İslam toplumlarında ise var olan anlamı günahla eşdeğer, nasıl da bir çelişki... Keza bugün gerçek anlamda lüks olan mimari projelerin büyük çoğunluğu petrol ve ticaret gelirlerini nasıl harcayacağını bilemeyen Arap Yarımadası"nda.
Beş yıl öncesine kadar lüks konut deyince akla ithal malzemelerle donatılmış, yüzme havuzu, sosyal tesisi, çocuk oyun alanları gibi özellikleri bulunan konut projeleri gelmekteydi. Özellikle ¹stanbul gibi metropol kentlerinde ya da merkeze yakın yerlerde bu projelerin uygulama alanlarının bulunmasında güçlük yaşandığı için, firmalar, talepleri şehir merkezinden uzak bölgelerde hayata geçirmeye başladı. Fakat konut  arz-talebinde oluşan canlanmayla beraber, lüks konut tanımlamaları da değişiklik göstermeye başladı. Gösteriş açılımından akıllı ev açılımına doğru yol aldı; lüks beklentisi konfor, kullanışlılık, teknoloji ve güvenlik üzerine yoğunlaştı. Mümkün olan en az alanda, en fazla konforu ve teknolojiyi karşılamaya yönelik oluşturulan projeler; teknik yapının gelişmesi ile beraber hayalleri zorlamaya başladı. Enine genişleyen konutlar yerine çok katlı yapılar aldı; en üst katta yüzme havuzu olan, helikopter pisti olan, boğaz manzaralı jakuziler ve son teknoloji ile donatılmış ˜residence"lar, lobiler etrafına yarleştirilmiş konutlar ile sosyal ilişkileri güçlendiren yapılar dönemi başladı. İleride butik lüks projeler ile mimari anlamda küçük alanları değerlendirmek adına çok daha geniş kapsamlı projeler oluşturulmaya başlanacağını düşünüyorum.
Yasemin Aksoy/Milliyet Emlak