Genel

Mimarlar Odası, Karadeniz'deki yapılaşma politikalarını eleştirdi!

Mimarlar Odası, Orta ve Batı Karadeniz'deki yapılaşma politikalarını eleştirerek bölgedeki sel felaketlerinin afet alanına dönüşmesine neden olduğunu belirtti. İşte ayrınıtlar...Mimarlar Odası Merkezi Yönetim Kurulu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) adına açıklama yaparak hükümeti, Karadeniz'i afet riski altında bırakan politikalarından vazgeçmeye çağırdı

Orta ve Batı Karadeniz'de meydana gelen sel felaketiyle ilgili olarak Mimarlar Odası, yapılaşma politikalarının bölgeyi afet alanına dönüştürdüğü konusunda bir açıklama yaptı. Mimarlar Odası Merkezi Yönetim Kurulu, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) adına açıklama yaparak hükümeti, Karadeniz'i afet riski altında bırakan politikalarından vazgeçmeye çağırdı.

Duvar'ın haberine göre; açıklamada, Sakarya, Zonguldak, Bartın, Bolu, Düzce, Erzurum, Karabük, Ordu ve Samsun'da yaşanan sel felaketlerinin yol açtığı ulaşım kısıtlamaları ve mahsur kalan insanlar için devam eden arama çalışmalarına dikkat çekildi. Bölgedeki kuvvetli yağışların su baskını, heyelan ve sel riskinin endişe verici bir şekilde devam ettiği belirtildi.

Mimarlar Odası'nın açıklamasında, son on yılda Karadeniz Bölgesi'nde meydana gelen felaketlerin, yerleşim yerlerinde yıkımlara ve kayıplara neden olan altyapı, kentleşme ve yapılaşma politikalarının bir sonucu olduğu vurgulandı. Açıklamada ayrıca, 2012 yılından bu yana bölgede yaşanan afetlerin ardından afet risklerini azaltacak önlemlerin alınmadığına dikkat çekildi.

Özellikle Ordu'da dere ıslahı ve sokak sağlıklaştırma adı altında yapılan çalışmaların teknik ilkelere aykırı olduğu ve derelerin akış rejiminin bozulduğu ifade edilen açıklamada, sel-taşkın alanlarında inşaat faaliyetlerinin kısıtlanmadığı ve yeterli altyapının oluşturulmadan yeni uygulamalara izin verildiği eleştirisi yapıldı.

Açıklamada ayrıca, Sahil Yolu Projesi ile başlayan tahribatın HES ve termik santral inşaatları, dere yataklarının ıslahı, kaçak yapılaşma, deniz dolgu alanları oluşturulması, madencilik ve taş ocağı faaliyetleriyle büyüdüğü belirtildi. Bu politikaların, doğal afetlerin felaketlere dönüşmesine ve yaşam alanlarının güvencesiz hale gelmesine neden olduğuna dikkat çekildi.

Mimarlar Odası, afetlere karşı güvenli yapı ve yaşam çevreleri oluşturulması için bilimsel planlama ve bütüncül çalışmalar yapılması, afet ve acil durum yönetimi hazırlıklarının yapılması gerektiğini vurguladı.

MİMARLAR ODASI NEDİR?

Mimarlar Odası, Türk Mühendis ve Mimarlar Birliği yasasıyla 1954 yılında kurulan bir meslek odasıdır. 6235 sayılı yasa, Mimarlar Odası'na aşağıdaki görevleri vermektedir:

Mimarların ortak ihtiyaçlarını karşılamak ve mesleki çalışmalarını kolaylaştırmak.
Mimarlık mesleğinin genel çıkarlara uygun olarak gelişimini sağlamak.
Mimarların birbirleriyle ve halkla olan ilişkilerinde dürüstlüğü korumak ve meslek disiplinini sağlamak.
Meslek ve meslek çıkarlarıyla ilgili konularda resmi makamlarla iş birliği yaparak yardım ve önerilerde bulunmak.
Mimarlıkla ilgili mevzuatı, normları ve şartnameleri incelemek ve ilgili taraflara görüş ve düşüncelerini bildirmek.
Başlangıçta İstanbul, Ankara ve İzmir'de şubeleri olan Mimarlar Odası, günümüzde 21 ilde şube, 79 kentte temsilcilik ve 145 kentte oda temsilcisi bulundurmaktadır. Ayrıca, 1963 yılından bu yana "Mimarlık" adlı bir dergi yayımlamaktadır. Derginin tüm sayıları, Ocak 2013'ten itibaren kurumun web sitesinde bulunmaktadır.

Ankara'da toplu taşıma o tarihte ücretsiz olacak!
Nejat Özonay, Borsa İstanbul ve Tukaş hissesi hakkında uyardı!
İzmir'de suya yüzde 43 oranında zam!