Mimarlar Odası'ndan Kalamış Yat Limanı’nın devrine dava!
Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne ait Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın imar planlarında değişiklik yapılarak işletme hakkının 40 sene daha özelleştirilmesine karşı Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından dava açıldı.
Türkiye Denizcilik İşletmeleri’ne ait Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın imar planlarında değişiklik yapılarak işletme hakkının 40 sene daha özelleştirilmesine karşı dava açıldı. Diken Gazetesi'nden Canan Coşkun'un haberine göre; Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi tarafından açılan davada, yat limanının denize doğru genişletilmesinin kıyı silüetinin bozulmasına, biyolojik ve kimyasal kirlenmeye sebep olacağına ilişkin uyarı yapıldı.
Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın işletme hakkı Koç Holding’deydi. Limanın kullanım süresi sona erinde söz konusu alana ilişkin yeni bir imar planı yapıldı. Bu planla birlikte göre yat limanı, yer altı otoparkı, turizm tesisleri ve yüzen iskelelerle daha da genişletilmesinin önü açıldı.
İşletmenin devrine ilişkin işlemler de imar planı değişikliğinin ardından yapıldı. 19 Ekim tarihinde gerçekleştirilen özelleştirme ihalesinde en yüksek teklifi 2 milyar 531 milyon TL ile yine Koç Holding’in bağlı ortaklığı TEK-ART Kalamış ve Fenerbahçe Marmara Turizm Tesisleri tarafından sunuldu. Rekabet Kurulu da 27 Ekim tarihinde yat limanının devralınması işlemine onay verdi.
‘Var olan marina sayısı İstanbul’a fazla’
Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi de İstanbul Nöbetçi İdare Mahkemesi Başkanlığı’na açtığı dava dilekçesinde yat limanı için ÇED sürecinin tamamlanmadığını anımsattı ve söz konusu alanın koruma/kullanma dengesinin nasıl belirlendiğinin belirsiz olduğuna vurgu yaptı. Dilekçede şu ifadeler yer aldı:
– İstanbul gibi bir şehirde bu kadar marinaya ihtiyaç yok. İstanbul sınırları içerisinde Kalamış Yat Limanı ile birlikte yedi tane ‘marina’ bulunmaktadır. Hali hazırda var olan marina sayısı bile İstanbul için fazlayken bunlara bir yenisini eklemenin kamuya bir yararı bulunmuyor.
‘Denizin ekolojik dengesi bozulur’
– Özelleştirmeye konu alan için yapılan imar planı değişiklikleri, söz konusu alanın fonksiyonu ve konumu itibariyle sit özelliklerinin en yoğun görüldüğü Fenerbahçe Yarımadası’nın komşuluğunda olması, kıyı siluetinin bozulmasına, biyolojik ve kimyasal kirliliğe, deniz alanında ekolojik dengenin bozulmasına, doğal su akımlarının ortadan kalkmasına, yelken sporunun yoğun olarak yapıldığı alanın küçülmesine, inşaat yoğunluğu ile ilave gündüz nüfusu ve taşıt yoğunluğuna, doğal yaşamın tehlikeye girmesine ve hava koridorunun kesilmesine neden olacak, bölgenin karakteristik dokusu bozulacak.
Fenerbahçe - Kalamış Yat Limanı'nın özelleştirilmesi TBMM'de!