Kent Haberleri

Mimarlardan İBB'ye denizden koparılan cami tepkisi!

İBB tarafından Üsküdar'daki tarihi  Şemsi Ahmet Paşa Camisi’nin hemen önüne yapılan yürüyüş yolu için çalışmalar başladı. Tamamlandığında caminin yalı özelliği ortadan kalkması nedeniyle mimarlar söz konusu projeye karşı çıktı. 

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) "Kuşkonmaz Camisi" olarak da bilinen Üsküdar'daki tarihi Şemsi Ahmet Paşa Camisi'nin sahil bölümüne sökülüp takılabilen çelik konsol sistemli yürüyüş yolu için düğmeye bastı. Sabah'tan Fatma Damla Kayayerli'nin haberine göre; camiye yalı özelliğini kaybettirecek proje için mimarlardan tepki geldi. 

Şemsi Ahmet Paşa tarafından, Mimar Sinan'a inşa ettirilen 441 yıllık caminin önüne 3.5 yıl önce İBB tarafından kazıklı yol yapımına başlanmış, ancak camide çatlaklar oluşması nedeniyle gelen tepkiler üzerine proje iptal edilmişti.

Caminin deniz kenarına yol çalışmasını yeniden başlatan İBB, sökülüp takılabilen çelik yapı ile yaya geçişi yapıldığını söyleyerek "Tarihi dokuya, ağır ve sert zemin uygulaması yapılmayarak doku bütünlüğü de sağlanıyor. Ayrıca, denizin dolgulanması için kazık sistemi yapılmayarak, tarihi caminin daha önce yaşadığı gibi sarsıntılarla çatlaması ve geri dönüşü olmayacak hasarlar da engellendi" açıklamasında bulundu. 


Vakıflar Genel Müdürü Burhan Ersoy ise caminin sahil kısmında yapımı devam eden yaya yolu çalışmasından acil olarak vazgeçilmesini aksi takdirde, gerekli başvuruların yapılacağını dile getirdi. Ancak tamamlandığında camiye yalı özelliğini kaybettirecek projeye mimarlar da tepki gösterdi. İşte o tepkilerden birkaçı:

Mimar Ebubekir Şimşek: İstanbul'un kronikleşen deniz kıyılarına müdahale hevesi. Bu refleks yüzünden neredeyse İstanbul'un yalı camisi kalmadı. Durdurulan Şemsi Paşa Camisi'ni denizden uzaklaştıran proje tekrar başlamış. Proje İBB'ye ait. Umarım bu yanlıştan dönülür.

Mimar Mehmet Öğün: Şemsi Paşa Camisi'nin denizle kurduğu ilişkiyi değiştirmek, onu var eden, özel kılan 'asli kararlara' müdahale etmek anlamına gelir. Şemsi Paşa Camii dolguya kurban edilmemeli.

Mimar Halil İbrahim Düzenli: Halk, şehrin mücevheri bir cami ile dünyanın kıymetlisi deniz arasından dar bir yoldan geçse ne olur? Her iki kıymetin yüceliğini kavramaya ve onların çağrıştırdığı sonsuzluğu tefekküre sebep olur. Acilen bu 'yol genişletmesi'nden vaz geçilmeli! 

İstanbul'un en güzel yapılarından Kuşkonmaz Camii'nde skandal!