Genel

Mimarlardan Varlık Fonu tasarısının 80. maddesine tepki!

TBMM’de kabul edilen Varlık Fonu tasarısının, kamu arazilerini ranta açacak 80. maddesine itiraz eden mimarlar, maddenin anayasaya aykırı olduğunu ileri sürerek maddenin geri çekilmesini istedi.

TBMM’de kabul edilen 80. maddeyi ‘şirketlere doğayı istedikleri gibi kullanabilecekleri, çevreyi hiçbir denetime tabii olmadan kirletebilecekleri imtiyaz’ olarak nitelendiren mimarlar, “Bu madde; anayasaya, koruma mevzuatına aykırıdır. Hukuk ve doğa katledilecek. Bu madde acilen geri çekilmelidir” dedi. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Sekreteri Gökhan Yıldırım, şu bilgileri verdi: “Plan Bütçe Komisyonu’ndan 3 Ağustos’ta 70. madde olarak geçti.


Daha sonra Meclis’e 75. madde olarak girdi. 20 Ağustos’ta ise gece 4 sularında 218 evet ve 14 ret oyuyla Meclis’ten 80. madde olarak geçti. Muhalefetin görüşmeleriyle birlikte AOÇ’nin belediyeye devri, kamu mallarının özelleştirilmesi ve satılması, belediyelere kayyım atanması tasarıdan çıktı. Ancak bu 80. madde oylanarak geçti. 80. maddeyle birlikte TBMM’nin yani yasama organının elinde olan bir yetki Bakanlar Kurulu’na devredilmiş oldu.”


Bakanlar Kurulu’nun bu yetkiyle belli projeleri belli noktalara atayarak büyük bir şekilde sermayeye imtiyaz sağlayacağını bildiren Yıldırım, “Ülkenin mevcut veya gelecekteki ihtiyacını karşılama arz güvenliğini sağlama, dışa bağımlılığını azaltma teknolojik dönüşümünü sağlama, yenilikçi ve ARGE yoğunu değeri ve katma değeri yüksek projelerde ayrı ayrı veya bütünsel olarak bunların tamamını içerecek projeleri değerlendirerek bunlara bir şekilde imtiyaz sağlıyor” dedi. Hazine arazilerinin 49 yıllığına bu kapsamdaki projelerde bu şirketlere tahsis edileceğini söyleyen Yıldırım, “Doğayı katledecek ekolojik katliama yol açacak tüm projelerde Hazine arazilerinin kullanımı şirketlere tahsis edilebilecek duruma gelmiş oluyor” ifadelerini kullandı.



Cumhuriyet