Mimarlıkta "ekoloji" tartışmaya açılıyor
Küresel ısınmanın yol açtığı sorunların yadsınamaz etkilerinin hissedilmeye başlandığı bu günlerde Yapı-Endüstri Merkezi mimarlıkta ekoloji ve sürdürülebilirliği gündeme getiriyor. YEM'in bu alandaki yoğun çalışmalarının ilk ürünü "EKOLOJİK MİMARLIKTA SOM
Yapı-Endüstri Merkezi, küresel ısınmanın yol açtığı sorunların ve etkilerinin tartışıldığı bu günlerde, mimarlık alanındaki ekolojik uygulamalara dikkat çekmek, kitlesel farkındalık yaratmak için yıl boyunca sürecek etkinlikler düzenliyor. Bu yoğun çalışmalarının ilk ürünü olan "EKOLOJİK MİMARLIKTA SOMUT ADIMLAR" Sempozyum'u; Metro Group Asset Management, Siemens Ev Aletleri, Türk Ytong ve Winsa PVC Kapı, Pencere ve Panjur Sistemleri desteği ile gerçekleşiyor. Sempozyuma destek olan bu firmalar yalnızca kendi faaliyet alanlarının önde gelen kurumları olarak değil, ekoloji ve sürdürülebilirlik alanında duyarlı, üretim ve hizmetlerinde bu alanda fark yaratan yaklaşımları dolayısı ile EKOLOJİK MİMARLIKTA SOMUT ADIMLAR" Sempozyum'una katkıda bulunuyorlar.
Yapı-Endüstri Merkezi, sempozyum aracılığı ile mimarlıkta ekoloji ve sürdürülebilirliği ön planda tutan güncel projelerin tartışıldığı, yasal düzenlemelerin önünü açacak ve Türkiye mimarlık ortamında ekolojik yaklaşımlara yönelik duyarlılık oluşmasına destek olacak bir gündem yaratmayı hedefliyor. Çok az sayıda olan mimarlık alanındaki ekolojik uygulamaların artması, bu yönde bağlayıcı yasal düzenlemelerin yapılması, kentsel ölçekten yapı ölçeğine kadar ekolojik tasarım ölçütlerinin benimsenmesi yönünde inisiyatif oluşturmak üzere düzenlenen bu sempozyumda sürdürülebilir mimarlığın ülkemizdeki ve dünyadaki uygulanmış en yeni ve çarpıcı örnekleri tartışılacak.
"Ekolojik Mimarlıkta Somut Adımlar Sempozyum"u, konuya ilgili yerli yabancı mimarlar, sivil toplum örgütleri, yatırımcılar, malzeme üreticileri ve müteahhitler ile devlet ve yerel yönetim yöneticilerini buluşturarak, yapı sektöründe ekolojik çalışmaları somut örnekler üzerinden tartışmaya açacak. Metropoller üzerine yürüttüğü kentsel tasarım çalışmaları ile tanınan ayrıca dünyanın sıfırdan ilk tasarlanmış ekolojik yerleşkesi olan Dongtan Eko Kent Projesinin mimarlarından David Height (ARUP), cesur bir yatırım ve tasarım örneği, Yokohama Uluslararası Feribot Terminali projesi ile dünya çapında üne kavuşan FOA'nın kurucu ortağı, Berlage Enstitüsü'nün dekanı ve Türkiye'nin ilk ekolojik alışveriş merkezi olan "Meydan"ın mimarı, Alejandro Zaera Polo (Foreign Office Architects), İstanbul Teknik Üniversitesi ekolojik enerji araştırmaları için yeni tasarlanan Ekoyapı tasarımını yürüten ve bu alanda çeşitli çalışmaları olan Ayşe Hasol Erktin (Has Mimarlık), İstanbul'un ekolojik ilkelerle tasarlanmış ilk gökdeleni olan ve hareketli, kontrol edilebilir menfezler yardımı ile doğal klimatizasyonu sağlanan İstanbul Sapphire projesinin mimarı Melkan Gürsel Tabanlıoğlu (Tabanlıoğlu), Bölgesel Çevre Merkezi Türkiye Ofisi'nde (REC Türkiye) İklim Değişikliği Proje Yöneticisi Çevre Yüksek Mühendisi Yunus Arıkan, Türkiye Çevre Dostu Binalar Konseyi Derneği kurucu üyesi Dr. Yük. Müh. Duygu Erten, YEM Etkinlik Merkezi'nde 4 Nisan 2008 tarihinde bir araya gelecekler.
Sempozyuma katılım sadece davetiye ile sağlanabilecek. Sempozyuma, Türkiye genelindeki mimarlık, gayrimenkul, tasarım ve yapı alanında hizmet veren tüm firmaların üst düzey yöneticileri, proje üreten mimar ve inşaat mühendisleri, konu ile ilgili sivil toplum örgütleri, akademisyenler, konuyla ilgili medya mensupları, kamu kurumları ve ekolojik malzeme üreticileri tarafından katılım sağlanacak. Sempozyum ile ilgili detaylı bilgi ve katılım için Yapı-Endüstri Merkezi Etkinlikler Bölümü'ne başvurulması gerekiyor.