03 / 05 / 2024

Mimsan İnşaat Şirketi, Ar-Ge'ye 1 milyon TL yatırım yapıyor!

Mimsan İnşaat Şirketi, Ar-Ge'ye 1 milyon TL yatırım yapıyor!

İstanbul Ticaret Odası (İTO) 5. Başarılı KOBİ Yarışması’nda yılın KOBİ’si seçilen Mimsan Makine İnşaat Şirketi, her yıl Ar-Ge’ye cirosunun yüzde 4’ünü harcıyor



 Mimsan Makine İnşaat Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Ahmet İlhan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 28 yıl önce kurulan şirketin 15 milyon liralık bir yatırım olduğunu söyledi.
        
İTO’nun düzenlediği yarışmaya katıldıklarını anımsatan İlhan, yılın KOBİ’si seçildiklerini ve ödüllerini Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın elinden aldıklarını belirtti.
        
Ahmet İlhan, yarışmada şirketin AR-GE faaliyetlerinin çok önemsendiğini gördüklerini kaydetti.
        
Her yıl Ar-Ge’ye 1 milyon lira yatırım yaptıklarını anlatan İlhan, "Hayatımız Ar-Ge diyebiliriz. Ar-Ge yatırımlarımız ciromuzun yüzde 4’ünü oluşturuyor" dedi.
        
Enerji teknolojisi alanında hizmet verdiklerini anlatan İlhan, Türkiye’nin enerji konusunda dışa bağımlı olması ve enerji maliyetlerinin yüksekliğinin sanayiciyi rekabet konusunda zora sokmasının kendilerini harekete geçirdiğini anlattı.
        
İlhan, enerji konusundaki yanlış uygulamaların çevre kirliliğine neden olmasının önüne geçilmesi ile ilgili planlardı da olduğunu belirterek, şöyle konuştu:
        
"Sanayicimizin yüksek maliyet ve çevreyi kirletme gibi sorunlarını çözecek Ar-Ge faaliyetleri yapıyoruz. Yıllık 4 bin ton çelik işliyoruz. Kalorifer kazanları, buhar kazanları, termik santral ekipmanları üretiyoruz. Sanayicimizin imalat maliyetleri, işletme maliyetleri, çevreyi kirletme ve enerji konusundaki dışa bağımlılık gibi sorunlarına çözüm buluyoruz."
        
Enerji maliyetlerinin önemli bir girdi olduğunu belirten İlhan, enerji maliyetlerini düşürmek için yatırım yaptıklarını aktardı.
        
Türkiye’de bol rezervi bulunan toz kömürü ve bitkisel atıkları yakacak kazanlar ürettiklerini dile getiren İlhan, şu bilgileri verdi:
        
"İşletme maliyetlerini düşürmek için otomasyon teknolojisini kullanarak önceden 3-5 kazanla çalışan fabrikaların kazan dairesini tek operatörle çalışabilir hale getiriyoruz. Elektrik tüketimini da azaltmış oluyoruz. Çocuklarımıza müreffeh bir hayat kadar temiz bir çevre bırakma yükümlülüğümüz var. Sanayicimizin çevreyi kirletmemek için yaptığı yatırımların maliyetini azaltıyoruz. Önceden çevre teknolojileri yurt dışından gelirdi, bu nedenle pahalı idi. Bu maliyetlerle başa çıkamayan sanayicimiz çevreyi kirletirdi. Artık baca sistemlerini, baca filtrelerini yerlileştirdik. Yatırım maliyetleri düştü, işletme maliyetleri azaldı, servis maliyetleri azaldı. Enerji ham maddemizi büyük oranda yurt dışından alıyoruz. Bu enerji ham maddeleri için yurt dışına ödediğimiz para 50 milyar dolar. Bu 50 milyar doları azaltmak için gerekli çalışmaları yapıyoruz. Ülkemizin yerli kömürlerini ve ziraat atıklarını enerjiye dönüştürerek ülkemizin cari açığını azaltmaya çalışıyoruz."
        
-"DÜŞÜK KALORİLİ KÖMÜR YAKAN, ÇEVREYİ KİRLETMEYEN SİSTEMLER KURUYORUZ"-
        
Türkiye genelinde düşük kalorili, kömür yakan ancak çevreyi kirletmeyen sistemler kurduklarını belirten İlhan, Malatya Organize Sanayi Bölgesi’nde bulunan Çalık Holding’e ait Gap Tekstil Fabrikası’na kurdukları sistemi buna örnek göstererek, şunları anlattı:
        
"Bu fabrikaya yeni bir sistem kurduk, akışkan yataklı kömür kazanları. Sistemin bacasından hiç duman çıkmadığını zannedersiniz. Günlük 5 kamyon kül atıyorlardı. Bu külün çimento ham maddesi olarak kullanılmasını sağladık. Hiç kimsenin işine yaramayan kömürü yakıyoruz. Ne bacadan atık çıkıyor, ne de külünü atıyoruz. Bu sistemlerden yılda 20 tane kurabiliriz. Şu ana kadar 60 tane kurduk. Gap Tekstil Fabrikası’nın 17 bin 500 ton külünün atılması 17,5 dönümlük bir alanın her yıl öldürülmesi anlamına geliyordu."
        
-"TERMİK SANTRAL EKİPMANI ÜRETİYORUZ"-
        
Termik santrallerin ekipmanlarını ürettiklerini ifade eden İlhan, "Ülkemizde termik santrallerin ekipmanlarının bir kısmının yegane üreticisiyiz. Türkiye’de şu anda 27 termik santral kuruluyor. 26 tanesi maalesef yabancı firmalar tarafından kuruluyor. Biz Yalova’daki Aksa Akrilik Sanayi firmasına ait bir termik santralin ekipmanlarını üretiyoruz" dedi.
        
Kombine kazan da ürettiklerini belirten İlhan, normalde sanayicinin bir buhar kazanı, bir de kızgın yağ kazanı satın almak zorunda olduğunu, bunun da iki kazan, iki baca, iki kazan dairesi, iki grup işletici demek olduğunu belirtti. İlhan, imal ettikleri kombine kazanla hem kızgın yağ, hem buhar ürettiklerini bildirdi.
        
-ELEKTROSTATİK FİLTRENİN TÜRKİYE’DEKİ TEK ÜRETİCİSİ-
        
Türkiye’de hiçbir üreticisi bulunmayan elektrostatik filtre ürettiklerini dile getiren İlhan, "Bu bir baca filtreleme cihazı. Bu sayede çevremizi bacadan kaçan kirliliklerle kirletmemek için sanayicimize hizmet veriyoruz. Bunu ithal fiyatının 5’te birine üretiyoruz" dedi.
        
Ahmet İlhan, şu anda başta AB ülkeleri olmak üzere 37 ülkede Mimsan ürünü kullanıldığını kaydetti.
A.A


Geri Dön