Emlak Terimleri

Minimum ifraz şartı nedir?

Tapuda yapılabilen değişiklikler arasında yer alan ifraz, ayırma işlemi olarak karşımıza çıkıyor. İfraz işleminin yapılabilmesi için belediyeye müracaat ediliyor. Peki, minimum ifraz şartı ne demektir?

Minimum ifraz şartı nedir?

Tapuda yapılabilen değişiklikler arasında yer alan ifraz, ayırma işlemi olarak karşımıza çıkıyor. İfraz işleminin yapılabilmesi için söz konusu gayrimenkulün bağlı bulunduğu belediyeye gerekli evrakların temin edilmesi ile başvurulması gerekiyor. 


İfraz işlemi için gerekli belgeler 

1. Ayırma için serbest mühendislerce düzenlenmiş ve uygunluğu kadastro müdürlüğünce kontrol edilerek onaylanmış ve bir üst yazıya bağlanmış üç takım dosya içinde değişiklik beyannamesi, kontrol raporu ve eki belgeler,


2. Ayrılması istenen taşınmaz malın sahibine ait veya yetkili temsilcilerinin nüfus cüzdanı veya pasaportu ve temsil belgesi,


3. İstendiği takdirde tapu senetlerine yapıştırılmak üzere  taşınmaz mal sahibinin son altı ay içinde çekilmiş 6 x 4 cm. büyüklüğünde vesikalık fotoğrafı,


4. Taşınmazın bulunduğu yere göre Belediye Encümeni veya İl İdare Kurulunun olumlu kararı.


5. Taşınmaz malların niteliği bina ise deprem sigortası aranır.


İfraz işleminde dikkat edilmesi gereken noktalar; 

- Taşınmaz malın ayrılması sırasında üzerinde bulunan rehin de ayrılan parçaların kıymeti oranında bölünerek ayrılan taşınmaz mallara nakli istenirse, alacaklı ile borçlunun aralarında yaptıkları sözleşme de yoksa, talep eden tarafın mahkemeden alacağı karara göre işlem yapılır. İşlem sonucu alacaklıya duyurulur.


- Bir taşınmaz maldan kamulaştırma gibi nedenlerle hakların ve yükümlülüklerin nakline gerek olmadan bir parçası ayrılarak sicilden terkini gerekiyor ise, kütük sayfası, taşınmaz malın diğer kısmı için olduğu gibi bırakılır. Ayrılan parçanın yüz ölçümü, ayırma tarihi ve yevmiye numarası ile ayırma nedeni taşınmaz malın yüzölçümü kısmında gösterilir ve miktarı düşülür. Peki, Minimum ifraz şartı nedir?


Minimum ifraz şartı..

Minimum ifraz şartı, yapılabilecek minimum ayırma işlemini ifade ediyor. Diğer ifade ile; Yapılacak ifrazlarda oluşturulacak parsellerin minimum genişlik ve derinlikleri olarak karşımıza çıkıyor.


ÖRNEK MİNİMUM İFRAZ ŞARTLARI


ÖNERİ YERLEŞME:

Yüksek ve Orta Yoğunluklu  = 10.000 m2.

Düşük yoğunluklu ve plan stoğu= 5000 m2.


TİCARET VE YÖNETİM MERKEZİ:

Toptan ticaret-Serbest ticaret/Bankacılık: 10.000 m2.


ENDÜSTRİ ALANLARI:

Sanayi ve Organize Sanayi  = 10.000 m2.

Depolama Alanı= 20.000 m2. 

Konut dışı Kentsel Çalışma alanı = 25.000 m2.


KENTSEL VE BÖLGESEL YEŞİL ALAN VE PARKLAR:

Teknopark, bölgesel park, Spor Alanları, parklar, çocuk Bahçeleri vb: 10.000 m2.


EĞİTİM KÜLTÜER VE KAMU ALANLARI:

Eğitim Alanları = 20.000 m2


TARIM ALANLARI:

Özel Mahsül ve Sera Alanı = 8.000 m2

Ağaçlandırılacak Alan = 8.000 m2

Sulanabilir a Sınıfı Tarım Alanları = 5.000 m2

Altyapı Ulaşım (DDY. Yollar) = 8.000 m2


Tapuda ifraz şartları!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com