Kent Haberleri

MIPIM Ankara'ya değer katacak!

Evren Barutçu, Ankara’nın dünyanın en büyük ve saygın gayrimenkul fuarlarından birisi olarak kabul edilen MIPIM’de 140 m2’lik bir stant ile görücüye çıkmasının Ankara gayrimenkul piyasasını ciddi anlamda hareketlendirdiğini belirtti.

Demografik yapı olarak incelendiğinde Ankara’daki nüfusun Ülkenin en nitelikli nüfusu olduğunun altını çizen Barutçu  “Ankara, kişi başına düşen gelir rakamları, nüfusunun yoğunluğu, niteliği ve özellikle de kamu sektörünün alım gücünden dolayı önemli bir gayrimenkul piyasasıdır. Şehirde yaklaşık 220.000 üniversite öğrencisi ve 400.000’e yakın memur yaşamakta dolayısı ile eğitim-gelir-kültür seviyesi son derece yüksek. Bununla beraber ülkenin başkenti olması sebebiyle çoğunlukla kamu sektörüyle yakından ilişkileri olan enerji, sağlık, inşaat, savunma ve bilişim gibi lokomotif sektörlerin ülke ekonomisinde ciddi payı olduğu bir ekonomiye de sahip.” dedi.

Konut anlamında olmasa bile Ticari gayrimenkul açısından Ankara’nın önemli fırsatları barındıran ve kazançlı bir piyasa olduğunu belirten Barutçu özellikle son yıllarda gerek A sınıfı ofis piyasasında gerekse perakende gayrimenkul piyasasında getiri anlamında dünya çapındaki projelerle rahatlıkla yarışabilecek nitelikli arzın olduğunu belirtti. Ankara’nın sağlık yatırımları açısından da önemli fırsatlar barındırdığını belirten Barutçu “Ankara’da şu an özel ve kamu olmak üzere yaklaşık olarak 100’e yakın hastane bulunmakta. Buna ilave olarak Etlik ve Bilkent’te iki ayrı şehir hastanesinin yapımı devam ediyor. Bilkent bölgesinde yapılan hastane 3662, Etlik Bölgesinde yapılan hastane ise 3556 yatak kapasitesine sahip. İnşaatlar bittiğinde Avrupa’nın en büyük iki hastanesi Ankara’da olacak. Bu gelişmeleri Ankara’nın sadece Türkiye’nin değil çevre ülkelerin sağlık başkenti olma yolunda önemli bir fırsat olarak görüyorum. Gerekli tanıtım yapıldığı takdirde bu gelişmeler yabancı ticari gayrimenkul yatırımcısının da Ankara’ya olan iştahını kabartacaktır” dedi. 

MIPIM fuarında stand açmanın Ankara’ya yabancı yatırımcıyı çekmek için son derece isabetli bir hamle olduğunu ama bunun tek başına yeterli olmayacağını söyleyen Barutçu “Ankara olarak MIPIM’e katılmak ve stand açmak son derece isabetli bir karar fakat bunu bir başlangıç olarak görmek ve geliştirmek lazım. Diğer şehirlerin yaptığı tanıtımlar incelendiğinde Ankara’nın acil bir şehir maketine ihtiyacı var gibi. İnşallah önümüzdeki yıllarda bu ve benzeri fuarların tamamında Başkent Ankara’mız dev bir maketle ve asgari 500 m2 çadır kurarak kendini tanıtma fırsatı yakalar” dedi. 


MARKALAŞMA İÇİN TANITIM VE RAPORLAMA ŞART.

Ankara gayrimenkul piyasası hakkında nitelikli bilgi noksanlığına da değinen Barutçu “Bir diğer acil geliştirilmesi gereken konu ise Ankara’yla ilgili gayrimenkul sektörüne yönelik güncel, detaylı ve nitelikli raporlama. Bugün dünyanın önde gelen tüm ticari gayrimenkul piyasaları hakkında her türlü güncel bilgiyi toplayan ve raporlayan firmalar var ve bunların hiçbirinde Ankara maalesef yer almıyor. Örneğin Avrupalı bir fon Ankara’da Bilkent civarında bir yatırım yapmak istediğinde; bölgede yer alan A sınıfı ofis piyasası hakkında mevcut stok, son 5 yıllık arz, boşluk oranı veya emilim hızı gibi verileri incelemek isteyecektir. Bu verilere ulaşamadığında ise gayrimenkul yatırımı açısından Ankara’yı ciddiye almayacak veya geri plana itecektir. Ticari Gayrimenkul piyasasında yer edinmek istiyorsak uluslar arası standartlarda istatistik ve raporlama şart” dedi.