Genel

MIPIM'de Türkiye'deki projelere büyük ilgi!

Gayrimenkul sektörünün şampiyonlar ligi MIPIM'e bu yıl dünya genelinde markalaşmayı hedefleyen şehirler damga vurdu. Fuarda İstanbul, Ankara, Antalya ve Balıkesir, Beyoğlu Belediyesi gövde gösterisi yaptı.

Gayrimenkul sektörünün şampiyonlar ligi MIPIM'e bu yıl dünya genelinde markalaşmayı hedefleyen şehirler damga vurdu. Türkiye ise fuarda İstanbul, Ankara, Antalya ve Balıkesir'in yanı sıra Beyoğlu Belediyesi başta olmak üzere pek çok ilçesiyle gövde gösterisi yaptı.


Gayrimenkulün şampiyonlar ligi olan MIPIM'de, bu yıl ilk kez yerel yönetimler de gövde gösterisi yaptı. Devlet kanadından çok sayıda katılımcının yer aldığı fuara, Beyoğlu Belediyesi ev sahipliği yaptı. Açılış gecesinin de sponsoru olan Beyoğlu Belediyesi, 32 yatırımcısıyla Beyoğlu Inverstors Group'un (BIG) projelerini, Ankara Büyükşehir Belediyesi ise 4 mega projesini tanıttı. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi MIPIM'de 10 milyarlık yatırım portföyünü, Antalya Büyükşehir Belediyesi de çılgın projesi "KanalAntalya'yı" görücüye çıkardı. 


40.8 MİLYARLIK DEĞER

 

Beyoğlu Investors Group'un (BIG) projeleri, MIPIM'de uluslararası yatırımcılara tanıtıldı. BIG üyeleri ABD'nin önde gelen yatırım firmaları Hainz ve Goldman Sachs ile dünyanın önemli yatırımcıları arasında bulunan Morgan Stanley, Blackstone, Abraaj Capital, Al-Futtaim, Amstar, Bilfinger, Aerium, HB Reavis ve Grosvenor ile birebir görüşmeler gerçekleştirdi. Dubai merkezli girişim sermayesi firması Abraaj Capital yetkilileri, BIG'in oluşum sürecini, yatırımcıların yürüttüğü projeleri büyük bir ilgiyle dinledi. Demircan, yeni yatırımların Beyoğlu'nun değerini oldukça artıracağını söyledi. Demircan, "Şimdiden 10 milyar TL yatırım hacmine ulaşan Beyoğlu'nun önümüzdeki dönemde faaliyete geçirilecek olan Okmeydanı, Haliçport ve Galataport gibi projelerle aktif yatırım değerinin 40.8 milyar TL'yi bulacağını öngörüyoruz. 2023'te ise bu büyüklüğü en az iki kat artırmayı planlıyoruz" diye konuştu. 


BIG RUSYA YOLCUSU 


İstanbul çadırını ziyaret eden Rusya Şehircilik Bakanı Mikhail Men, Ahmet Misbah Demircan ve BIG üyelerini nisan ayında Rusya'ya özel bir ziyaret için davet etti. Demircan Rusya'ya gitmeyi planladıklarını belirterek, "Türkiye gayrimenkulde bir yıldız haline geldi ve daha da parlayacak" dedi. 


SEA PEARL PROJESİNE YATIRIMCI İLGİSİ ARTTI


Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, Ataköy sahilinde 2.7 milyar dolara gerçekleştirdikleri Sea Pearl projesinin tüm hızıyla sürdüğünü söyledi. MIPIM'de Türkiye'nin prestiji için bulunduklarını belirten Kuzu, "18 Mart'ta lansman var. Ön talep süreci başladı. Dubai'deki fuardan sonra Ortadoğulu yatırımcılardan ciddi bir ilgi var. Sektör temsilcilerinin bu tarz global platformlarda bir araya gelmeleri yararlı" diye konuştu. 


DEMİRCAN İLE REAN'DEN İSTANBUL GÖRÜŞMESİ


Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan, MIPIM'in CEO'su Filippo Rean ile Cannes'da önemli bir görüşme gerçekleştirdi. Rean'e MIPIM'i İstanbul'a getirmeyi teklif ettiklerini açıklayan Demircan, "Kendisine 2019'da Haliç Port bittiğinde MIPIM'i İstanbul'da düzenlemeyi teklif ettik. Rean de bu teklife sıcak baktıklarını ve bunu düşüneceklerini söyledi" diye konuştu. 


ANKARA'DAN 4 PROJE


Ankara Ticaret Odası (ATO) MIPIM'de 4 dev projeyi görücüye çıkardı. 170 metrekarelik stantta 30 metrekarelik Ankapark maketinin yanı sıra Ankara Uluslararası Fuarcılık ve Kongre Merkezi'nin 15, Podium AVM'nin 8, Otomobil Ticaret ve Yaşam Merkezi Projesi'nin de 3 metrekarelik maketleri sergilendi. ATO Başkanı Salih Bezci, Avrupa'nın en büyük tema parkı olma özelliği taşıyan Ankapark'ın yabancı yatırımcının en fazla ilgilendiği proje olduğunu ifade etti.


1 MİLYAR TL'LİK YATIRIM


137 hektar alanda kentsel dönüşümü başlatan Antalya Büyükşehir Belediyesi, bu yıl ilk defa katıldığı MIPIM'de çılgın projesini görücüye çıkardı. Kanalİstanbul'dan esinlenerek dizayn edilen Boğaçayı Projesi kapsamında Antalya'ya 40 kilometre sahil kazandırılacak. Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel, projenin 1 milyar liraya mal olacağını söyledi. Proje calışmalarının devam ettiği bilgisini veren Türel, "Antalya'yı aynı zamanda bir sinema şehri de yapacağız" diye konuştu.


BALIKESİR'E İTALYA İLGİSİ


Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir'in 15 ilçe belediye başkanı ile fuara katıldığını ve ilde gerçekleştirmeyi planladıkları 60 proje için yatırımcılara çağrı yaptıklarını söyledi. Enerji, turizm ve lojistik sektörleriyle ilgili projeleri olduğunu anlatan Uğur, "Cunda'da bin 200 yat kapasiteli 4 liman, Gönen'de termal yatırım gibi projeler var. İtalyan yatırımcı bir grupla görüştük. 6-7 Mayıs'ta düzenlenecek Gelişen Kentler Zirvesi'ne katılıp şehri inceleyeceklerini söylediler" dedi.


DÖNÜŞÜME YENİ MODEL


Gaziosmanpaşa Belediye Başkanı Hasan Tahsin Usta da MIPIM'e katıldı. Fuarda yerli ve yabancı yatırımcılarla görüştüklerini belirten Usta, "Kentsel dönüşüme yeni bir model getiriyoruz. Bütüncül bir planlama yapıyoruz. Bunu yabancılara da anlatıyoruz ama endişeleri var. Mevzuat konusundan çekindikleri için yabancılar Türk bir ortakla yatırıma sıcak bakıyorlar" diye konuştu. 



Seda Tabak / Sabah