29 / 06 / 2024

Miras alacaklar dikkat! Hisse paylaşımları değişiyor mu? 

Miras alacaklar dikkat! Hisse paylaşımları değişiyor mu? 

Miras konusunda yeni düzenlemeler yürürlüğe girmesi ile birlikte kardeşler arasında hisse devir için noter onayına bile gerek kalmadan işlemler kolay bir şekilde yapılabilecek.



Türkiye genelinde milyonlarca tapu mirasçılar arasında hisseli olarak bulunuyor. Buna göre, yeni miras düzenlemesi ile beraber kardeşler arasında miras payının bir kardeşten diğerine devri için noter onayı gerekmeyeceği kaydedildi.

Yeni yapılan düzenleme ile beraber hisseli tapu devirleri için yazılı bir sözleşme yeterli olacak. Böylece aile içerisinde gerçekleşen miras paylaşımı daha hızlı ve daha pratik bir şekilde hızlıca gerçekleştirilebilecek.

KARDEŞLER ARASINDA MAL PAYLAŞIMDA YENİ DÖNEM

Kardeşler arasında yapılacak olan bu miras paylaşımında notere gitmeye gerek olmadan, yazılı bir sözleşme ile tapu devir işlemleri yapılacak. Hisseli tapuların satışı bütün hisse sahiplerinin onayı ile beraber satışlar gerçekleştirilecek. Yürürlüğe girecek yeni uygulama ile birlikte bürokratik engeller ve ailelerin miras konusunda yaşadığı sıkıntıları da azaltacak ve işlemler de rahatlamış olacak. 

Miras alacaklar dikkat! Hisse paylaşımları değişiyor mu? 

MİRAS PAYLAŞIMDAN KARDEŞLER ARASI DAĞILIM NASIL OLUR?

milligazete.com.tr'de yer alan habere göre; Miras paylaştırılacağı zaman kardeşler arasındaki dağılımın nasıl olacağı araştırılıyor. Öncelikle ortada herhangi bir vasiyetname yoksa, miras bırakan anne veya baba sağlığında mirasının bir kısmını bir veya birden fazla çocuğuna devretmemişse o zaman tamamen miras hukukunun genel kaideleri ile paylaşım yapılacaktır. Bu durumda bir kardeşin diğer kardeşten bir üstünlüğü olmaz. Bir kardeş ne kadar miras payı alıyorsa diğer kardeşler de o kadar miras payına sahip oluyorlar.

KARDEŞLER NASIL FARKLI PAY ALABİLİR?

Öte yandan, miras bırakan çocukları arasında ayrım yapmayı kafasına koymuşsa hukuken de bunu yapmaktadır. Bir ailenin mal varlığının yarısını çocuklarından birisine kolay bir şekilde devrederler. Fakat kalan yarısında diğer çocukların da payı olacağı için bunu yapamaz. Bu durumda mal varlığının yarısını alan kardeş ayrıca diğer yarısı için kardeşleri ile paylaşıma gidip hak alacak ve mirasın önemli bir kısmına da sahip olacaktır. Hal böyle olunca da bu miras paylaşımı hukuki olduğu için herhangi bir şekilde bozulamayacaktır.

Mirasçılar hangi durumlarda mirastan men edilebilirler?

Miras paylaşımında önemli detay! Çocuklarına eşit miras bırakmayan anne ve baba hakkında yeni düzenleme...

Miras paylaşımında önemli detay! Çocuklarına eşit miras bırakmayan anne ve baba hakkında yeni düzenleme...

Miras paylaşacak kardeşler nelere dikkat etmeli?


Geri Dön