28 / 04 / 2024

Miras alanlar bu hakları biliyor mu? Miras kalan evde kim oturabilir? 

Miras alanlar bu hakları biliyor mu? Miras kalan evde kim oturabilir? 

Miras konusu günümüzde herkesi ilgilendiren bir konu başlığı olarak karşımıza çıkıyor. Çoğu kişi kendisine miras kaldığını bilemezken, çoğu da miras kanunu ve paylaşım hakkında bilgi sahibi değil. Peki miras kalan evde oturulabilir mi? Miras kalan evde oturma hakkı kime ait?



Miras ile ilgili çeşitli konular duruma göre değişiklikler gösterebilir. Miras ile ilgili miras kalan evde oturma hakkının kime ait olduğu ve miras ile ilgili bilmemiz gerekenler.

Miras kalan evde oturma hakkının kime ait olacağı, duruma göre değerlendirilmektedir. Buna göre konu hakkındaki en önemli detay, miras bırakan kişinin hayatını kaybetmeden  önce yazılı bir şekilde mal paylaşımını beyan edip etmediğidir. Bu kişi, eğer mal paylaşım beyanı yapmışsa ve kurallara uygun bir şekilde söz konusu olan evi sadece bir mirasçısına bıraktı ise o evde yalnızca o mirasçı oturabilir ve isterse de evi satabilmektedir. 

milligazete.com.'da yer alan içeriğe göre; Fakat, ortada bir mal paylaşım beyanı yoksa o zaman o evde tüm mirasçıların bırakılan oturma hakkı bulunmaktadır. Bu durumda evde oturmak isteyen mirasçıların anlaşmaya varması lazımdır. Evde oturmak isteyen ve evi satmak isteyen mirasçılar varsa o zaman evde oturmak isteyenlerin evi satmak isteyen mirasçılara mahkeme kararı ile belirlenecek olan miktar kira ödemesi yapmaları ya da mirasçıların ev haklarını satın almaları gerekmektedir.

Miras kalan evin satılmasını istemeyen öncelikle evi satmak isteyen mirasçı ya da mirasçılarla anlaşmaya varmaya çalışmalısınız. Taraflar arasında herhangi bir anlaşma meydana gelmezse dava açması gereken kişi siz değil, evi satmak isteyen kişilerdir. Evi satmak isteyen kişiler sizi bir anda zorla evden çıkaramazlar ama bu konuda dava açabilirler. Dava sonucunda çıkan karara göre diğer mirasçı ya da mirasçılara kira ödemeniz ya da onların evdeki haklarını satın almanız gerekir.

Miras alanlar bu hakları biliyor mu? Miras kalan evde kim oturabilir? 

MİRAS BELGESİ NEDİR?

Mirasçılık Belgesi, noterden ya da Sulh Hukuk Hâkimi tarafından alınabilen bir belgedir. Bu belge sayesinde vefat eden kişinin mirasçıları saptanır ve bu kişilerin hakları açık bir şekilde belirtilir. Bu belgenin alınması, mirasın kullanılabilmesi açısından şarttır.

MİRAS İNTİKALİ NE DEMEKTİR?

Miras intikali, hayatını kaybeden kişinin borçlarının ve mal varlığının mirasçılara geçmesidir. Bu intikal sayesinde kişiler hem o kişinin mal varlığından faydalanır hem de borçlardan da sorumlu tutulur. Miras intikali için noterden ya da Sulh Hukuk Mahkemesi tarafından mirasçılık belgesi almanız gerekir. Bu belge sayesinde miras intikali gerçekleşmiş olur. Bu belge olmadığı sürece miras intikali gerçekleşemez. Mirasçılar, mirasçılık belgesi almazlarsa bu belge borçlular gibi konu ile ilgili olan kişiler tarafından Sulh Hukuk Mahkemesi’nden istenebilir.

Sabancı ailesinin mirascısı Sevilay Sabancı 'Atlı Köşk hissesini satıyor' iddiasına yanıt!

Miras paylaşırken nelere dikkat edilmeli! Mevcut hakkınız elinizden alınmasın!

Miras hakkında önemli detay! Adına miras kalanlar dikkat etmeli...

E-devlet miras sorgulama nasıl yapılır?

Miras hakları nasıl öğrenilir? E-devlet miras sorgulaması nasıl yapılır?


Geri Dön