Miras bölünmesi nasıl olur?
Ölümle birlikte mirasçıların mirasa iştirak halinde (elbirliği şeklinde) malik olmalarına miras ortaklığı deniyor. . Vefat eden kimsenin yakınlarına bıraktığı malın çok kişiye kalması halinde miras paylaşımı yapabiliyor. Peki, Miras bölünmesi nasıl olur?
Miras bölünmesi nasıl olur?
Ölümle birlikte mirasçıların mirasa iştirak halinde (elbirliği şeklinde) malik olmalarına miras ortaklığı deniyor. Vefat eden kimsenin yakınlarına bıraktığı malın birden çok kişiye kalması halinde mirasçılar miras paylaşımı yapabiliyor.
Mirasçılar kalan mal varlığına elbirliğiyle sahip olurlar ve sözleşme veya kanundan doğan temsil yada yönetim yetkisi saklı kalmak üzere, terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf edebilirler. Ancak Kanuna göre yasal mirasçılar belirlenmiştir.
Miras Hukukuna göre yasal mirasçılar şunlardır;
*Mirasbırakanın hısımları
*Kan hısımları
*Evlatlığı ve altsoyu
*Eşi
*Devlet
Mirasın bölünmesi!
Vefat eden kişinin ardından miras paylaşımı yapılabilmesi için eğer bir vasiyet bulunmuyorsa yapılması gerekenler şöyle; Mirasçılık durumları belli olduktan sonra her bir miras bırakan için ayrı ayrı olmak üzere terekenin tespiti davası açılması gerekiyor. Bu davalarda yapılacak araştırma ive tespit neticesinde edilebilen mal varlığı mirasçılar arasında payları oranında paylaşılması gerekiyor.
Eğer vefat eden vasiyetname bırakmışsa veya ölmeden evvel birilerine kıyak olarak bir şeyler dağıtmışsa başka hesaplar devreye giriyor. Mirasçıların bazılarının saklı payları olabiliyor
Medeni Kanun 499.Maddesi;
Sağ kalan eş, birlikte bulunduğu zümreye göre mirasbırakana aşağıdaki oranlarda mirasçı olur
-Mirasbırakanın altsoyu ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte biri,
- Mirasbırakanın ana ve baba zümresi ile birlikte mirasçı olursa, mirasın yarısı,
- Mirasbırakanın büyük ana ve büyük babaları ve onların çocukları ile birlikte mirasçı olursa, mirasın dörtte üçü, bunlar da yoksa mirasın tamamı eşe kalır.
Mirastan mal kaçırma dava dilekçesi!
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com