Köşe yazıları

Miras davalarında temyiz süresi nedir?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu miras davalarında temyiz süresi nedir? sorusunu yanıtladı. İşte o yazı....

Annem hayattayken sahibi olduğu arsayı bana vermişti. Annemin vefatından sonra kardeşlerim dava açarak hisselerini mahkeme kararı ile aldılar. Hisseme düşen daireyi de icra marifeti ile sattılar bana bu satıştan bir miktar para verdiler. Bu dava nedeni ile verilen kararı ben temyiz etmedim. Sonradan bana neden temyiz etmediğimi sordular, ben de pişman oldum. Şimdi temyiz edebilir miyim? 



Okuyucumun mektubu uzun ancak gerek arsa satışı ve gerekse daire satışı ile ilgili açıklama net değil. Olay miras kalan arsa ile başlıyor, sonra daire satışı ile devam ediyor. İkisi arasındaki bağı tam olarak kuramadım ama soru genel bir hukuk problemi. Yani bir dava neticelenmiş, mahkeme karar vermiş, okuyucum temyiz etmemiş, şimdi edebilir miyim diyor. Mahkeme kararlan iki şekilde kesinleşir. Ya süresinde temyiz edilmez, temyiz edilmediği için kesinleşir veya temyiz edilir mahkemenin karan Yargıtay'ca onanır bu halde kesinleşir. Kesinleşen kararlar için yeniden temyiz imkanı yoktur. Belli süreler geçtikten sonra karar düzeltme talebinde de bulunulamaz. Bir konuda kesinleşmiş mahkeme karan varken aynı konuda yeni bir dava açılırsa dava reddolunur. Bu nedenle okuyucumun bu safhada artık temyiz hakkı yoktur, mahkemece verilmiş karar için yeni bir dava açtığında da kesin hüküm bulunduğundan bu dava da reddolur. Yaşanan olaylar biraz geniş cepheli gibi göründüğü için farkı taleplerle açabileceği bir dava var ise böyle bir dava açılabilir. Ancak olaylann başlangıcı 2009 yılına dayandığına göre de bazı davalar için zamanaşımı sürelerinin geçip geçmediğine de bakmak gerekir. Bu nedenle ben okuyucuma "evet dava açabilirsiniz" diyemiyorum, ancak ortada arsalar, evler gibi değerli mallar bulunduğundan bir meslektaşımın yardımını istemesinde yarar görürüm. 



Tamer HEPER/Posta