30 / 04 / 2024

Miras defteri nasıl tutulur?

Miras defteri nasıl tutulur?

Mirasını reddetmeye hakkı olan her mirasçı, mirasının resmî defterinin tutulmasını isteyebiliyor.Peki,miras defteri nasıl tutulur?işte kanun hükümlerine göre miras defterinin tutulma şeklinin nasıl olacağına dair bilgiler..



Miras defteri nasıl tutulur?

Kanunda da belirtildiği gibi miraçı miras defterinin tutulmasını isteyebiliyor.Defter tutma, mirasın reddine ilişkin usule uyulmak suretiyle, bir ay içinde sulh hâkiminden isteniyor. Mirasçılardan birinin defter tutma istemi, diğerleri hakkında da etkili oluyor. 


Miras defteri Sulh Mahkemesi tarafından düzenleniyor.Mirasbırakanın malî durumu hakkında bilgi sahibi olan herkes, sulh mahkemesi tarafından istenilen bilgiyi vermekle yükümlü oluyor. Haklı bir sebep olmaksızın bilgi vermeyenler veya yanlış ya da eksik bilgi verenler, bundan doğacak zararları mirasçılara, vasiyet alacaklılarına veya üçüncü kişilere tazminle yükümlü oluyorlar.


Resmî defterin nasıl tutulacağı tüzükle düzenleniyor.Sulh mahkemesi, mirasbırakanın alacaklıları ile borçlularını belli bir süre içinde alacaklarını ve borçlarını bildirmeleri için bir ay arayla iki defa yapılacak ilân yoluyla çağırıyor. Çağrı, kefalet sebebiyle alacaklı ve borçlu olanları da kapsıyor. İlânda bildirimde bulunmamanın sonuçları hakkında alacaklıların dikkatleri çekilir. Bildirim süresi, ikinci ilândan başlayarak en az bir aydır.


Resmî kayıtlardan veya mirasbırakanın belgelerinden varlığı anlaşılan alacaklar ve borçlar, deftere doğrudan doğruya geçirilir. Deftere geçirilenler, alacaklılara ve borçlulara bildiriliyor.


İlânda belirtilen sürenin dolmasıyla defterin tutulması sona erer ve defter, bu tarihten başlayarak tanınacak en az bir aylık süre içinde ilgililerce incelenebilir. Defter tutma giderleri terekeden ödenir. Giderler terekeden karşılanamazsa defter tutulmasını istemiş olan mirasçılardan alınıyor.


Miras kalınca ne yapılır?



Özge ÖZDEMİR/Emlakkulisi.com



Geri Dön