Genel

Miras e- devlette gözükür mü? Mirastan gelen para nereye yatar?

Kendisine miras kaldığını düşünen kişiler, miras sorgulamasına dair birtakım sorular sormaktadır. İşte vatandaşların merak ettiği detaylar!E-devlet şifresine sahip olan kişiler e-devlet platformuna girerek ara kısmına veraset ilamı sorgulama veya mirasçılık belgesi sorgulama yazarak miras sorgulamasını kolayca yapabilir

KALAN MİRASIN NE OLDUĞUNU NASIL ANLARIZ?

E-devletten miras sorgulama yapabilmek için e-devlet şifresine sahip olmak gerekmektedir. E-devlet şifresine sahip olan kişiler e-devlet platformuna girerek ara kısmına veraset ilamı sorgulama veya mirasçılık belgesi sorgulama yazarak miras sorgulamasını kolayca yapabilir.

Peki “Miras e- devlette gözükür mü? Mirastan gelen para nereye yatar?” İşte merak edilen soruların yanıtları…

MİRASTAN GELEN PARA NEREYE YATAR?

Bilinen tüm mirasçılar birlikte hareket edilebilir. Mirasın geçmesi ile murisin bankadaki parası çekilebilir. Ama paranın çekilme sırasında bir takım durum ve şartlar bulunmaktadır. Onları da şöyle sıralayabiliriz; İlk önce mirasçılar “Mirasçılık Belgesi” yani veraset ilamı alabilmek için Sulh Hukuk Mahkemelerine ya da Noterliklere gidilip başvuru yapılabilir.

Veraset ilamını aldıktan hemen sonra ikinci olarak paranın çekilmesi adına ilgili bankaya gidilmesi gerekmektedir. Mirasçıların banka şubesinden “Veraset ilişiği yoktur.” Yazısının alınması istenir. Zira Vergi dairesine veraset bağının olmadığına dair yazının verilip veraset ve intikal vergisinin matrahı hesaplanarak söz konusu para için hesaplanan verginin ödenmesi gerekir.

Banka şubesinden ilgili yazıyı alındıktan sonra yukarıda belirttiğimiz işlemlerin yapılabilmesi için vergi dairesine gidip işlemlere devam edilmelidir. Veraset ve intikal vergi beyannamesi doldurulup, vergisinin hesaplanıp yatırılması gerekir. Özet ile mirasçılar banka şubesine başvuruda bulunup, veraset ilişiği yoktur yazısını alacak ve mirasçılık belgesi ile de beraber gidilip, murisin bankadaki parasını payları oranında çekimi yapılır.

MİRAS E-DEVLETE GÖZÜKÜR MÜ?

Yakınınızdan herhangi bir miras kalıp kalmadığını öğrenmek için ilk olarak 'www.turkiye.gov.tr' online olarak yani internet sitesine girmeniz gerekmektedir. Sonrasında ise kullanıcı bölümünden kimlik numaranızı ve şifrenizi yazıp, giriş yapabilirsiniz. Ana sayfada yer alan arama butonuna 'veraset ilami sorgulama' yazmanız yeterli olacaktır.

E-devletten sistemi üzerinden miras sorgulama yapabilmek için öncelikle e-devlet şifresine sahip olunmalıdır. E-devlet şifresine sahip olan vatandaşlar, e-devlet platformuna girerek ara kısmına veraset ilamı sorgulama ya da mirasçılık belgesi sorgulama yazarak miras sorgulamasını kolay bir şekilde yapabilir.