Miras hukuku tereke davası!
Mirasın açılması ölüm ile oluyor. Miras hukuku tereke davası murisin terekesinin tespiti için açılabiliyor. Buna göre açılan dava ile mirasçılar mirasbırakanın mal varlığını belirleyerek paylaşımda bulunabiliyorlar...
Miras hukuku tereke davası!
Mirasın açılması ölüm ile oluyor. Miras, tüm malları kapsamak üzere murisin son ikametgahı mahkemesinde açılıyor. Ölüme bağlı tasarruflarda iptal, tenkis, mirasın taksimi ve miras hukuku tereke davası da bu mahkemede görülüyor. Miras hukuku tereke davası murisin terekesinin tespiti için açılabiliyor.
Miras ehliyetine sahip olabilmek için murisin ölümü anında hayatta olmak (olumlu şart), mirastan mahrum bulunmamak (olumsuz şart) şartı aranıyor.
Murisin ölümü anında hayatta olmak: Mirasçı olabilmek için murisin ölümü anında hayatta olmak gerekiyor. Muristen önce ölenler onun mirasçısı olamıyorlar. Kanunumuz sağ doğmak şartıyla ceninin mirasçılığını da kabul ediyor.
Mirastan mahrum bulunmamak: Mirastan mahrum bulunan kimseler mirastan yararlanamıyorlar ve sanki muristen önce ölmüşler gibi hesaba katılmıyorlar.
Mirastan mahrumiyet sebepleri...
- Kasten veya hukuka aykırı bir surette murisi öldüren veya öldürmeye teşebbüs edenler,
- Kasten veya hukuka aykırı bir surette muris ölüme bağlı bir tasarrufta bulunamayacak hale getirenler,
- Hile veya tehdit yahut cebirle murisi ölüme bağlı bir tasarrufta bulunmaya veya böyle bir tasarruftan rücu etmeye (dönmeye) sevkedenler veya bunları yapmaya engel olanlar
- Ölüme bağlı tasarrufu, murisin bunları tekrar yapmasına imkan olmayan hal ve zamanda kasten veya hukuka aykırı surette gizleyen veya bozanlar,
- Mirastan mahrumiyet yukarıdaki sebeplerden birinin varlığı halinde kendiliğinden, yani herhangi bir karar veya işleme gerek olmaksızın kanundan ötürü meydana gelir ve o mirasçının mirasa ehliyetini ortadan kaldırır.
Miras hukuku tasarrufun iptali!
Miras hukuku saklı pay!
Miras hukukunun konusu!
Miras hukukunda tenkis!
Miras hukukunda eşin payı!
Miras hukukunda evlatlık!
Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com