Emlak Terimleri

Miras hukukunda zümre!

Miras hukukunda zümre üçe bölünüyor. Birinci, İkinci ve Üçüncü derecede zümre olarak mirasçılar ayrılıyor. Zümre sisteminde bir üst zümrede mirasçı yoksa alt zümreye hak düşüyor...


Miras hukukunda zümre!


Türk Medeni Kanununda düzenlenen mirasçılar miras hukukunda 3 zümreye bölünmüştür. Birinci zümrede miras bırakanın çocukları, çocukları yaşamıyor ise ise torunları bulunuyor. Yani birinci zümrede miras bırakanın alt soyu,  kendisinden olanlar bulunuyor.


İkinci zümrede ise miras bırakanın anne ve babası ile onlar miras bırakandan önce ölmüşler ise miras bırakanın kardeşleri ve yeğenleri yer alıyor.


Üçüncü zümrede ise miras bırakanın babaanne, büyükbaba,  anneanne, annesinin babası eğer onlar vefaat etmiş ise miras bırakanın amcaları ve hala, dayı ve teyzeleri bulunuyor.


Miras bırakanın bu üç zümreden hiç mirasçısı yoksa miras devlete kalıyor.


Miras hukukunda zümrede anlatılan mirasçılara mirasın nasıl kaldığını ve oranlarını belirtelim. 1. derecedeki mirasçılar miras bırakanın çocukları ve çocuklar ölmüş ise torunları oluyor. 1. derecede tek bir mirasçı varsa bile ikinci ve üçüncü derecedeki mirasçılar mirastan pay alamıyorlar. Yani miras bırakanın tek bir çocuğu olsa diğer mirasçılar pay alamazlar ve bütün miras bu tek çocuğa kalır. Anlatmak istediğimiz eğer 1. zümrede tek bir mirasçı varsa bu diğer 2. ve 3. zümredeki mirasçıların mirasçılığını engel olur. Aynı olay 1.zümrede hiç mirasçı yoksa, 2. zümrede 1 mirasçı varsa ve 3. zümrede mirasçılar var ise de geçerlidir. Yani bu durumda da 2. zümredeki tek mirasçı tüm mirası alır,  3. zümredeki mirasçılar miras alamazlar. Miras hukukunun temel kuralı budur. Yani bir alt zümreden mirasçı olduğu sürece üst zümredekiler mirastan pay edinemiyorlar.


Miras hukukunda zümre eşin mirasçılığında değişiyor. Örneğin eş birinci zümre ile beraber mirasçı ise mirastan 1/4 oranında pay alıyor. Eğer ikinci zümre ile birlikte mirasçı ise 1/2 pay alıyor. Üçüncü zümre ile birlikte ise mirasın 3/4 ünü alıyor. Açıklayacak olur isek mirasçının bir eşi ve 3 çocuğu geride kalmış ise eş birinci zümreden olan çocuklarla beraber mirasçı olduğundan mirasın 1/4 ünü alır. 

Geriye kalan 3/4 miras payını ise 3 çocuk eşit olarak bölüşür ve hepsine 1/4'er pay kalır. Bu durumda çocuklar hayatta olduğu için ve birinci zümrede mirasçı bulunduğundan 2.zümrede bulunan anne, baba, kardeşler ile 3. zümrede bulunan büyükbaba, büyükanne vs. mirastan pay alma şansları olmuyor.


Diğer örneğimizde ise mirasçının eşi hayatta ise çocuğu hiç yoksa ve anne ve babası hayatta ise mirasçılık şu şekilde olur. Bu durumda eş 2. zümre ile birlikte mirasçı olduğundan mirasın 1/2 sini alacak kalan 1/2 mirası ise miras bırakanın anne ve babası alacaktır. Onların payı da 1/4'er pay oluyor.



Miras hukuku tenkis davası!
Miras hukuku vasiyetname!
Miras hukuku zümre sistemi!
Miras hukukunda saklı pay nedir?
Miras hukukunda intifa hakkı!
Miras hukukuna tabi ölünceye kadar bakma sözleşmesi!
Miras vergisi!



Nagihan AKDAŞ/Emlakkulisi.com