Emlak Terimleri

Miras intikalinde tapu harcı ödenir mi? Miras intikali 2022 masrafı ne kadar?

Bir kişiye miras kalması durumunda mirası üzerine geçirme işlemine tapuda intikal işlemi deniyor. Peki, Miras intikalinde tapu harcı ödenir mi? Miras intikali 2022 masrafı ne kadar? İşte tüm merak edilenler... Bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için bütün mirasçıların istemde bulunmasına gerek olmayıp sadece tek bir kişiye de intikal işlemi yaptırılabiliyor

Tapu kayıtlarında mal varlığı bulunan kişinin vefat etmesi durumunda; Medeni Kanun'un kararları kapsamında miras hakkının yetkili mercilerden alınarak verasette ismi geçen mirasçılara verilmesi durumuna miras intikali deniyor. 

Bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için bütün mirasçıların istemde bulunmasına gerek olmayıp sadece tek bir kişiye de intikal işlemi yaptırılabiliyor. Miras intikal işlemini sorunsuz bir şekilde gerçekleştirebilmeniz için öncelikle intikal edilen gayrimenkullerin mirasçısı olduğunuzu kanıtlayan belgelere sahip olmanız gerekiyor.

Bunun için noterden veraset belgesi alınabiliyor ya da Sulh Hukuk Mahkemesi'ne başvuruda bulunabiliyorsunuz. Veraset belgesi; hayatını kaybeden kişinin mal varlığını aktardığı kişilerin isminin yazdığı resmi evrak olarak biliniyor. 

İntikal sürecinin başlatılabilmesi için kişi ya da kişilerin noter tarafından verilen formu eksiksiz ve doğru bilgiler ile doldurması gerekiyor. Daha sonra noter,  sistemlerine girerek başvuru yapan kişilerin mirasçı olup olmadığının kontrolünü sağlıyor. 

İntikal işlemlerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer nokta ise; aktarılan mal varlığının ne olduğudur. Aktarılan mal varlığı, banka hesabında para olabileceği gibi gayrimenkul de olabilir. Mal varlığının çeşidine göre miras intikali için yapılan işlemler farklılık gösterir. 

Miras İntikali için Gerekli Belgeler

Nüfus cüzdanı
1 adet fotoğraf
Temsil belgesi 
Veraset Belgesi
Taşınmaz konutun Tapu Senedi
Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi

Bu evrakların hepsini tamamladıktan sonra Tapu Müdürlüğüne giderek miras intikal işlemlerinizi yapabilirsiniz. Peki, Miras intikalinde tapu harcı ödenir mi?  Miras intikali 2022 masrafı ne kadar?

Miras kalan ev, tapu harcından muaf sayılıyor. Bu nedenle miras kalan evi üzerine almak isteyenler, tapu sicil müdürlüğüne sadece döner sermaye işletmesince belirlenen tarifeye göre 2022 yılı için 233 TL tapu döner sermaye bedeli ödüyor. 

Mirasın intikali nedir? Miras intikali nasıl yapılır?

Reddi miras nasıl yapılır? İşte reddi miras dilekçe örneği!

Aile konutu şerhi nedir, ne işe yarar? Aile konutu şerhi nasıl konulur?