Miras kalan arsanın kamulaştırma bedeli nasıl belirlenir?
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde miras kalan arsanın kamulaştırma bedelinin nasıl belirleneceğini kaleme aldı.
Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü köşesinde miras kalan arsanın kamulaştırma bedelinin nasıl belirleneceğini yazdı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, "Dedemden bize yaklaşık 3 dönüm arsa kaldı. Babam belirli yerlere gittikten sonra arsadan yol geçeceğini öğrendi. Eğer arsa istimlak edilirse, arsa değeri neye göre belirlenir?" sorusunu yöneltti.
İşte Tamer Heper'in yanıtı...
***
Okuyucumun bahsettiği gayrimenkulün istimlakı konusu henüz resmiyet kazanmamış, şimdilik duyum halinde. Peki gerçekleşirse nasıl bir sistem uygulanacak? Şöyle: Önce kendileri kamulaştırmayı yapacak kuruma davet edilecek, oraya gittiklerinde kendileri ile pazarlığa oturulacak. Gayrimenkule ödenecek kamulaştırma bedeli teklif edilecek. Belki kendilerinden karşı teklif alınacak. Şayet karşılıklı anlaşma olursa işte o rakamın kendilerine ödenmesi karşılığı gayrimenkul kamulaştırılacak.
***
Ancak tatbikatta öyle karşılıklı uzun uzun pazarlığa pek rastlanmıyor. Gayrimenkul malikine bir teklif yapılıyor, malik kabul etmiyor ve pazarlık bitiyor. Bu durumda da bir uzlaşmazlık zaptı tutuluyor. Bundan sonra iş mahkemeye yansıyor.
Yani kamulaştırmayı yapacak olan kurum mahkemeye başvuruyor, mahkemeden talep şu oluyor; “gayrimenkulün değerini belirle, ödeme halinde de tapu kayıtlarına tescil et.” Mahkeme bilirkişi atıyor, gayrimenkulün değerini belirliyor. Bu paranın yatırılması için davacıya süre veriyor, davacı mahkemeye banka ödeme makbuzu sunduğunda da kamulaştırma kararı veriliyor ve tapu kayıtları bu yönde düzenleniyor.
***
İşlemler bu, görüldüğü gibi bayağı bir zaman istiyor. Oysa okuyucumun ailesinin kamulaştırma konusundaki düşüncesi henüz duyum safhasında. Bekleyecekler, bakalım ne zaman gerçekleşecek?