Köşe yazıları

Miras kalan ev için vekaletname nasıl verilir?

Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü köşe yazısında okuyucusunun sorduğu 'Miras kalan ev için vekaletname nasıl verilir?' soruyu yanıtladı. İşte Heper'in o yazısı...

ABD'de yaşıyorum. ABD'ye gelmeden önce anneme vekaletname verdim. Şimdi bana bir mail geldi, babamdan miras kalan ev için müteahhitle anlaşıyorlarmış, benden yine vekaletname istiyorlar. Bu vekaletname için konsolosluğa gitmem lazım ki 1000 km uzakta. Bu kadar yol yapmışken tapudaki hissemi devredeyim dedim, konsolosluk yapmıyormuş. Buraya gelirken verdiğim vekaletname o zaman ne işe yaradı? 


Vekaletnameler muhteliftir, birine bir vekaletname vermekle her iş hallolmaz. Bizler avukat olarak davasına bakacağımız kişilerden vekaletname alınz ama bu vekaletnameler davasının takibi içindir. 

Bu vekaletname ile bizler tapuya gidip, davasına bakacağımız kimselerin tapu işlemlerini yapamayız. Bunun için özel düzenlenmiş vekaletname gerekir. Dolayısı ile sizin aile fertleri müteahhit ile anlaşıp inşaat yaptıracak ise tapuda da birtakım işlemler yapılacaktır. İşte sizden müteahhit ile yapılacak sözleşmeler ve tapuda işlem yapabilmek için özel vekaletname istiyorlar. Bu vekaletnameyi vermezseniz bu iş yapılamaz. Annenize verdiğiniz vekaletname içinde bu işlemler yapabilme yetkisini içeren cümleler olsaydı işe yarardı. Sizden yeni bir vekaletname istenildiğine göre demekki bu konuda annenize yetki vermemişsiniz. Sizin durumunuzda olup da vekaletname veren kimselerin aklının içinde oluşacak problemler gelmeyebilir vekaletnamede yetki olmayışı bir kusur değildir, vekaletname düzenlefftrken bu husus düşünülmüş olmayabilir doğaldır. Şimdi müteahhitle sözleşme yapma ve tapuda işlem görebilme yetkilerini içeren bir vekaletname verirseniz babanızdan kalan bu yer için işlem yürütebileceklerdir. Size söyleşimler ama ben de teyit edeyim: Konsolosluklarda tapu işlemi yapılmaz. 



Tamer HEPER/Posta