26 / 12 / 2024

Miras kalan ev ve arsanın tapusu nasıl alınır?

Miras kalan ev ve arsanın tapusu nasıl alınır?

Hürriyet Emlak'tan Şükrü Kızılot bugünkü köşesinde "Miras kalan ev ve arsanın tapusu nasıl alınır?" başlıklı yazı kaleme aldı



Ölüm halinde, eş ve çocuklara miras kalan ev ve arsalar, uzun yıllar geçmesine rağmen, hâlâ ölen kişinin adına gözüküyor olabilir. Özellikle kırsal bölgelerde, araziler dedenin hatta dedenin de babasının,üzerine kayıtlı gözükmektedir. Bu arada, birkaç kuşak ve bunların çocukları torunları derken, olay iyice karışmaktadır.

ÖLMÜŞ DEDENİN ÜZERİNDEKİ EV VE ARSA
Tapu kayıtlarında, ölmüş dedenin üzerinde kayıtlı gözüken bir gayrimenkulun için Önce dede adına mirasçıları veraset ve intikal vergisi beyannamesi verip, vergileri ödeyecekler. Bu arada, dedenin çocuklarından biri ya da
tamamı ölmüşse, ölen kişilerin çocukları ve eşi, beyanname verecekler.

- Dedenin veraset işlemleri bittikten sonra, ev, arsa ve arazi çocuklarına intikal edecek. Dedenin çocuklarından biri ya da bir kaçı da ölmüşse, bu kez onun çocukları veraset ve intikal vergisi beyannamesi verecekler. Gayrimenkullerin, veraset ve intikal vergisi işlemleri bitmeden, tapuda mirasçılar adına tescili mümkün olmaz.
 
İSTİSNA TUTARI
Veraset ve intikal vergisi belli bir tarifeye göre hesaplanıyor. Hesaplama sırasında:
1) Mirasçıların her biri için, "Veraset ilamında gözüken" miras oramna göre, vergileri ayrı ayrı hesaplanıyor. Örneğin, mirasın 1/4'ü eşe, 3/4'ü ise çocuklara intikal eder.

2) Vergi hesaplanırken, önce eş ve çocuklara tanınan istisna tutarı düşülüyor.
Örneğin, eşe isabet eden miras payı 300 bin TL ise, bundari önce "istisna tutarı" düşülüyor. Ardından tarifeye göre vergisi hesaplamyor.

3) 2010 yılında istisna tutarı:
a) Eş için 109.971 TL'dir (Çocuk ya da torun bulunmaması durumunda, eşe isabet eden miras hissesinin 220.073 TL'dir).
b) Çocukların her biri de 109.971 TL istisnadan yararlanırlar. Bu istisnamn tutarı, her yıl "yeniden değerleme" oranına göre artıyor.
Hürriyet Emlak-Şükrü Kızılot

Geri Dön