Miras kalan eve şehr koyulursa satılır mı?
Posta Köşe Yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun sorduğu ''Miras kalan evin hissedarlarının üzerine muhtelif şerhler koyulursa satılması mümkün olur mu?'' sorusunu yanıtladı.
Miras kalan evin hissedarlarının üzerine muhtelif şerhler konulmuşsa satışı yapılabilir.
Babadan kalma bir evimiz var, annem ve kızkardeşim ile birlikte hissedarız. Ancak benim hisseme koyulmuş muhtelif şerhler var, birinci sırada bir şahıs, sonrasında bankalar... Bu durumda evi satmak istesek:
1- Evin tüm hissedarları evin başka birine tüm hisselerin satışına karar vermiş ise izlenilmesi gereken yol nedir?
2- Benim hisseme 3 adet şerh konmuşken benim izlemem gereken yol nedir?
3- Benim hisseme düşen payın (misalen 100 bin TL) sadece 1. sıradaki şahsın koymuş olduğu şerh bedelini (alacağını) karşılıyorsa satış yapılabilir mi? 2. ve 3. sıradaki bankaların koymuş olduğu şerhler ne olur (üstüme kayıtlı herhangi bir taşınmaz daha yok)?
4- Benim hissemin satışı için mahkeme kararı olması gerekli mi?
Okuyucumun tarif ettiği biçimdeki bir ortaklıkta tüm ortaklar satış için mutabakata varmış ise özel bir hukuki işleme gerek yoktur. Hep birlikte tapuya giderler, alıcı da gelir ve birlikte satışı gerçekleştirirler, ancak bunu ikinci soru ile birleştirerek yanıtlarsak durumda bir miktar değişiklik olacak, şöyle:
Okuyucum şerh tabirini kullanmış bundan iki şey anlaşılır ya ipotek vardır veya haciz vardır. Satışta her ikisi için de durum aynıdır, yani bir gayrımenkul üzerinde ipotek de olsa haciz de olsa satılırken ipotek veya haciz kendiliğinden kalkmaz, şayet borç ödenmez de öyle satış yapılırsa gayrımenkul üzerindeki ipotek de haciz de devam eder, bu yeni malikin borcu olur. Böyle durumlarda alıcı borç miktarına bakar, deyin ki borç on bin lira , rayiç değer yüz bin lira, böyle bir durumda alıcı evi doksan bin liraya alır, yani borcu üstlenir ama satış bedelinden düşer. Bu hesaplanabilir, basit işlemlerde böyle olabilir. Ama banka kredileri için faiz ile borç bakiyesinin hesaplanması biraz zor olduğundan bir alıcı bu riske girmeyebilir. Hele hele satış bedeli borçları karşılamıyor ise böyle bir eve alıcı bulmanızın pek mümkün olacağını sanmıyorum. Bu durumda üç numaralı soru da yanıtlanmış olur.
Geleyim dördüncü soruya, böyle bir satış için mahkemeden herhangi bir karar alınması gerekmez, bu iş alıcı ile satıcı arasında bir iştir. Ama sizin öncelikli probleminiz bu şartlarda alıcı bulmaktır.