Köşe yazıları

Miras kalan gayrimenkul hisseleri satılabilir mi?

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde miras kalan ve ardından satılan gayrimenkul hisselerinin üçüncü kişiye satışını kaleme aldı. İşte Tamer Heper'in o köşe yazısı... Tamer Heper'e bir okuyucusu, "Anne, eşinden kalan müşterek mallardaki hissesini çocuklarından birine noterden satış yapıyor

Posta Gazetesi köşe yazarı Tamer Heper bugünkü köşesinde miras kalan ve ardından satılan gayrimenkul hisselerinin üçüncü kişiye satışını kaleme aldı. Tamer Heper'e bir okuyucusu, "Anne, eşinden kalan müşterek mallardaki hissesini çocuklarından birine noterden satış yapıyor. Anne vefat ettikten sonra oğlu, bu noter satışından aldığı hisseyi tapudan üçüncü bir şahsa satışını yapabilir mi?" sorusunu yöneltti. 

Peki annenin kendisine miras kalan hisselerin satışını yaptığı evlat, bu hisseleri annesinin vefatının ardından üçüncü bir kişiye satabilir mi? İşte Tamer Heper'in o soruya verdiği yanıt:
 

Okuyucumun mektubunda tereddüt ettiğim hususlar var. Örneğin anneye miras kalmış. Miras, mirasçılara iştirak halinde mülkiyet olarak geçer ama okuyucum ‘müşterek mal’ diye söz etmiş. Acaba ortaklık durumu müşterek mal olduğu için mi böyle söyledi yoksa bir ortaklığı ifade etmek için mi bunu böyle yazdı bilmem lazım.

Zira mirasın kaldığı gibi bir ortaklık sürüyor ise ortaklık iştirak halinde yani elbirliği mülkiyeti şeklinde ortaklıktır ve hissedarlar hisselerini satamaz. Şayet ortaklar işkirak halinde mülkiyeti müşterek mülkiyete çevirdilerse, bu haldeki ortaklık yeni tabirle paylı mülkiyet halinde, ortaklardan biri hissesini satabilir. İşte ilk tereddütüm bu. Ortaklık anne vefat edene kadar iştirak halindeyse zaten hisse satışı mümkün değil.

Anne ve babasının borcu olanlar dikkat! Miras kalabilir...

Konut almak için şu an doğru zaman mı? Fiyatlar düşecek mi?