12 / 12 / 2024

Miras kalan gayrimenkul ve araçlar için yeni dönem: Anlaşmazlıklar bitiyor, hak kaybı önleniyor! 

Miras kalan gayrimenkul ve araçlar için yeni dönem: Anlaşmazlıklar bitiyor, hak kaybı önleniyor! 

Miras kalan gayrimenkul ve araç satış sürecinde anlaşmazlıklar artık bitiyor. Miras sürecinde yeni bir düzenleme devreye alındı. Peki, miras işlemleri nasıl gerçekleştirilecek? Mirasçıların hangi adımları izlemesi gerekiyor? İşte konu ile ilgili tüm merak edilenler... 



Milyonlarca kişiyi ilgilendiren düzenlemeler her alanda peş peşe geliyor. Şimdi de miras konusu ile ilgili düzenlemeler hayata geçirildi. Bu çerçevede mirasçılara intikal eden gayrimenkul ve araçların satışına ilişkin kolaylaştırıcı düzenlemeler devreye alındı. 

Ekonomimcom'da yer alan habere göre; miras yoluyla intikal eden gayrimenkul ve araçların satılmasına yönelik yeni düzenlemeler, mirasçıların haklarını güvence altına almayı ve işlemleri daha şeffaf bir yapıya kavuşturmayı hedefliyor. 

Peki, miras işlemleri nasıl gerçekleştirilecek? Mirasçıların hangi adımları izlemesi gerekiyor? İşte konu ile ilgili tüm merak edilenler... 

Miras kalan gayrimenkul ve araçlar için yeni dönem: Anlaşmazlıklar bitiyor, hak kaybı önleniyor! 

MİRAS YOLUYLA İNTİKAL EDEN GAYRİMENKUL VE ARAÇLARIN SATIŞI NASIL YAPILACAK? 

Miras konusunda yapılan değişikliklerle, hem hukuki süreçlerin netleşmesi hem de olası anlaşmazlıkların çözümlerinin kolaylaşması sağlanacak. Yeni yapılan düzenleme ile miras kalan gayrimenkul ve araç satış sürecinde anlaşmazlıklar artık sona erecek. 

1. Veraset İlamı: Mirasçıların öncelikle veraset ilamı almaları ve mirasçılık haklarını resmileştirmeleri gerekli. Bu belge, gerçekleştirilecek devir işlemlerinde temeli oluşturuyor.

2. Tapu İşlemleri: Veraset ilamının alınmasının ardından tapu müdürlüğüne başvuruda bulunularak devir işlemlerinin başlatılması sağlanıyor. Bu süreçte bütün mirasçıların onay vermesi gerekiyor.

3. Zorunlu Belgeler: Tapu devri sırasında zorunlu deprem sigortası (DASK) poliçesi, kimlik ve tapu senedi gibi evrakların eksiksiz şekilde sunulması gerekiyor. 

Bu düzenlemelerle miras kalan gayrimenkul ve araçların satış sürecinin hız kazanması ile varisler arasında yaşanabilecek hak kayıplarının engellenmesi planlanıyor. 

Miras kalan gayrimenkul ve araçlar için yeni dönem: Anlaşmazlıklar bitiyor, hak kaybı önleniyor! 

MİRAS PAYLAŞIMI DAVASI NEDİR? NE KADAR SÜRER? 

Miras davasında mirasla ilgili hak ve borçların yargılanması ve paylaştırılması yapılıyor. Miras davaları, Asliye Hukuk Mahkemelerinin yetki ve görev alanlarında yer alıyor. Vefat eden kişilerin geride bıraktığı gayrimenkuller, para, sanat eserleri gibi tüm varlıkların kanuna uygun olarak paylaşılması gerekli. 

Miras davasının açılabilmesi için öncelikle davanın niteliğine uygun şekilde bir dillekçe hazırlanması ve ardından bu dilekçenin başvuru harcı ödenerek mahkemeye sunulması gerekiyor. Bu şekilde miras davası açılmış oluyor. 

Kardeşler arası mal paylaşımı davalarında süre 4 ile 6 yıl arasında değişiyor. Ayrıca, torunlar da murisin altsoyundan olmaları sebebiyle miras davası açabiliyor. 

'Bu bölge stres biriktiriyor' diyen deprem araştırmacısı Baturhan Öğüt Çanakkale ve civarını uyardı!

TOKİ’den Edirne’ye 5 yeni proje geliyor!

Yapay zeka da Suriyelilerin ülkesine dönmesiyle 'kiralar düşer' dedi: Konut arzı artacak! 


Geri Dön