Miras kalan malların paylaşımı nasıl yapılır?
Posta yazarı Tamer Heper, '20 yıllık evliyiz. Geçtiğimiz yıl da eşimin annesi vefat etti. Ondan eşime miras olarak bir ev kaldı. Tapusu eşimin üstüne. Eşime birşey olduğu taktirde ben o evden de 4/1 miras hak ediyor muyum?' sorusunu yanıtladı.
Posta köşe yazarı Tamer Heper, bugünkü yazısında bir okuyucusunun '1/5/2000 yılında ikinci evliliğimi yaptım. Eşimin de ikinci evliliği ve ilk evliliğinden iki çocuğu var. Bir yıl sonra halen oturduğumuz evi aldık. 20 yıllık evliyiz. Geçtiğimiz yıl da eşimin annesi vefat etti. Ondan eşime miras olarak bir ev kaldı. Şu anda tapusu eşimin üstünde.
Eşime birşey olduğu taktirde ben o evden de 4/1 miras hak ediyor muyum? Bu sorunun cevabını bir türlü bulamadım iki avukat farklı cevap verdi. Sizin bu konuda fikriniz nedir acaba?' sorusuna cevap verdi. İşte Tamer Heper'in yazısı...
1/5/2000 yılında ikinci evliliğimi yaptım. Eşimin de ikinci evliliği ve ilk evliliğinden iki çocuğu var. Bir yıl sonra halen oturduğumuz evi aldık. 20 yıllık evliyiz. Geçtiğimiz yıl da eşimin annesi vefat etti. Ondan eşime miras olarak bir ev kaldı. Şuu anda tapusu eşimin üstünde.
Eşime birşey olduğu taktirde ben o evden de 4/1 miras hak ediyor muyum? Bu sorunun cevabını bir türlü bulamadım iki avukat farklı cevap verdi. Sizin bu konuda fikriniz nedir acaba? l A.A.
Okuyucuma önce genel kuralı söyleyeyim. Bir kimseye bir yerlerden miras kalırsa, o miras veya miras payı artık onun malı olur. Yani vefatında, satın aldığı mallar ile miras olarak sahip olduğu mallar arasında fark yoktur. Okuyucumun eşine de miras kalmış ve bu yolla bir eve sahip olmuş.
Artık bu malın satın alınan mallardan farkı yok. Buna göre; eşin önce vefat etmesi durumunda miras nasıl paylaşılacak ise işte bu ev de öyle paylaşıma tabi olacak. Aile tablosunda iki çocuk ve bir eş var. Bu halde vefat eden eşin malvarlığı bir bütün olarak kabul edilecek yani kendisine miras kalan ev de terekeye dahil edilecek ve çocuklarla birlikte malik olunacak.
Artık biliyorsunuz, çocukların varlığı halinde sağ kalan eş 1/4 pay alacak, çocuklar da 3/4 pay alacak. Yani okuyucumun bunda 1/4 payı olacak. Yani diğer malvarlığından ayrı düşünülmeyecek. Okuyucumun sorusunu aynen aldığım için soru cümlesi içinde payı 4/1 olarak sorulmuş, tabii paylaşımın doğrusu 1/4’tür yani okuyucumun payı vefat eden eşin tüm malvarlığının dörtte biri olacak.