Genel

Miras kalan tapuyu üzerine almadan satış yapılır mı? Ortak miraslı ev nasıl satılır?

Miras, konusu birçok kişinin kafasını kurcalayan bir konudur. Özellikle alım ve satım işlemleri ile devir işlemlerinde. İşte bu ve benzeri konularda araştırılan ayrıntılar!kişiye devretmesi mümkün olmaktadır

MİRAS KALAN EV HİSSEMİ NASIL SATARIM?

İlk önce mirasçı eşin henüz miras paylaşılmadan önce miras payını 3.kişiye devretmesi mümkün olmaktadır. Bu devir, “miras payının devri sözleşmesi” ile yapılmaktadır. Bu sözleşmesinin özünde satış olabileceği gibi trampa, bağışlama gibi ilişkiler de olabilmektedir.

Peki “Miras kalan tapuyu üzerine almadan satış yapılır mı? Ortak miraslı ev nasıl satılır?” Miras konusuna dair merak edilen bu ve benzeri soruların yanıtları…

80 YAŞINDAKİ KİŞİ TAPUDA SATIŞ YAPABİLİR Mİ?

Tapuda işlem yapılması için yani alım ve satımlarda tarafların 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük olmaması gerekmektedir. Yaşı büyük olanlar için sağlık raporu gerekmektedir. Sağlık raporu almada yaş sınırı yoktur. Talep sunan kişinin fiil ehliyetinin bulunup bulunmadığı araştırılmaktadır. Müdürlük, istem sahibinin ifade, tavır ve davranışlarından fiil ehliyetinin bulunup bulunmadığı konusunda şüpheye düşer ise resmi veya özel sağlık kuruluşundan ilgilinin ayırt etme gücüne sahip olup olmadığı hakkında fotoğraflı sağlık raporu gerekmektedir.

MİRAS KALAN TAPUYU ÜZERİNE ALMADAN SATIŞ YAPILIR MI?

Miras intikalinden hemen sonra mirasçılar arasında da fikir birliği bulunuyor ise, miras kalan gayrimenkulün satışına geçilebilir. Satış esnasında, tüm varislerin kimlik belgelerini ve veraset belgesini sunmaları gerekmektedir.

MİRASÇILIK BELGESİ ALDIKTAN SONRA NE YAPILIR?

Mirasçılık belgesi alınmasının ardından bu belge ilgili kurum ve kuruluşlara ibraz edilerek miras bırakanın geride bıraktığı mal varlığı değerlerinin intikali işlemleri gerçekleştirilmelidir. Mirasçılık belgesinde gösterilen mirasçılar arasında payları oranında paylaştırma işlemine geçilir.

ORTAK MİRASLI EV NASIL SATILIR?

Miras kalan gayrimenkulün satılması için varislerin tümünün nüfus cüzdanı fotokopisi ile birlikte veraset belgesini ibraz etmesi gerekir. Varisler arasında yaşı 65 ve üzeri olan kişi eğer; satış yapılmadan önce ilgili kişinin akli dengesinin yerinde olduğuna dair sağlık raporu alması gerekir. Bu raporu alması zorunlu olur.