Emlak Terimleri

Miras kalan tarla tapusu nasıl alınır?

15 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren kanun ile miras kalan taşınmaz mallar bölünemiyor, bu arazilerde mülkiyetin devri esas oluyor. Peki, miras kalan tarla tapusu nasıl alınır?

Miras kalan tarla tapusu nasıl alınır?

15 Mayıs 2014 tarihinde yürürlüğe giren kanun ile tarım arazilerine birtakım sınırlamalar getirildi. Kanun gereğince; Mirasa konu tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazilerde mülkiyetin devri esas oluyor.


Buna karşın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı bu konu hakkında Mayıs 2015 tarihinde 3 aylık bi süre verdi. Bu 3 aylık ek süre boyunca hala intikal yaptırmayanlar Ağustos sonundan sonra mahkeme süreci ile karşılaşacak.


Mahkeme, kardeşlerden birini 'ehil mirasçı' seçerek bedeli karşılığı araziyi verecek ya da 3'üncü bir şahsa satacak.


Ehil mirasçı:

Ehil mirasçı, kişisel yetenek ve durumları göz önünde tutulmak suretiyle Tarımsal arazilerin mülkiyetinin devrine ilişkin yönetmelik hükümlerince belirlenen kriterlere uygun sulh hukuk mahkemesi tarafından belirlenen mirasçı veya mirasçılar oluyor.


Devrin yapılacağı mirasçı

MADDE 8/C – Mirasçılar, terekede bulunan tarımsal arazi ve yeter gelirli tarımsal arazinin mülkiyeti hakkında;


a) Bir mirasçıya veya yeter gelirli tarımsal arazi büyüklüklerini karşılaması durumunda birden fazla mirasçıya devrini,


b) 22/11/2001 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medenî Kanununun 373 üncü ve devamı maddelerine göre kuracakları aile malları ortaklığına veya kazanç paylı aile malları ortaklığına devrini,


c) Mirasçıların tamamının miras payı oranında hissedarı oldukları 13/1/2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu hükümlerine göre kuracakları limited şirkete devrini,


ç) Mülkiyetin üçüncü kişilere devrini, kararlaştırabilirler.


Miras kalan tarım arazileri için son ay!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com