Emlak Terimleri

Miras kalan taşınmazlarda tapu intikal işlemleri nasıl yapılır?

Miras kalan taşınmazlarda bazı durumlarda tapu intikal işlemleri yapılır. Bu işlem, mirasın mirasçılara devredilmesidir. Belirli aşamalarla gerçekleşen bu işlemde dikkate alınması gereken bazı unsurlar vardır. Peki miras kalan taşınmazlarda tapu intikal işlemleri nasıl yapılır?

TAPUDA MİRAS İNTİKAL SÜRECİ NASIL İŞLER?

Veraset ilamında yer alan mirasçıların, mirasın kendilerine aktarılması sürecine miras intikali denir. Miras intikali, bedelsiz bir şekilde gerçekleşen bir iktisap şeklidir ve bir mirasçının ilgili Tapu Müdürlüğü'ne başvurusuyla başlar. Bu başvurunun yapılmasıyla birlikte, miras intikal eder.

Miras intikal işlemini başlatmak isteyen kişilerin ilgili taşınmazın tapu kaydını değiştirmek için öncelikle mirasçı olduklarına dair yasal belge olan veraset ilamını sunmaları gerekmekir. Veraset ilamı, noterden veya sulh hukuk mahkemesinden alınabilir. 

Veraset ilamı alındıktan sonra, taşınmazın tapu işlemleri için ilgili belediyeye başvurmanız gerekir. Bu süreçte taşınmazın emlak vergisi borcunun olup olmadığını kontrol etmek ve rayiç bedelini gösteren bir belge alınmalıdır. Eğer taşınmazın üzerinde emlak vergisi borcu bulunuyorsa ödenmesi zorunludur.

Bir sonraki aşamada mirasçıların veraset ve intikal vergi dairesine gidilmelidir. Veraset ve intikal vergisi ödendikten sonra ilişkilerin kesildiğini gösteren bir belge alınmalıdır. Gerekli tüm belgeler eksiksiz bir şekilde tamamlandıktan sonra mirasçılar tapu müdürlüğüne başvuruda bulunmalıdırlar. 

MİRAS KALAN TAŞINMAZA İNTİKAL ÜCRETİ ÖDENİR Mİ? 

Miras intikali, herhangi bir ücret talep etmeyen bir işlem olsa da mirasa dahil olan taşınmaz mülkün vergi borcu gibi yükümlülükleri bulunuyorsa bu borçlar ödenmelidir. Bu nedenle mirasçılar tapu devri işlemi için herhangi bir ücret ödeme zorunluluğu olmadığını bilmelidirler.

TAPU İNTİKALİ VE SATIŞI AYNI ANDA YAPILABİLİR Mİ? 

Mirasçılar, oybirliği ile karar verdiklerinde satış işlemi gerçekleştirme yetkisine sahip olurlar. Tapu devri ve satış işlemleri aynı gün içinde yapılamasa da aynı gün içerisinde gerçekleştirilebilir. Öncelikle tapu devri işlemi tamamlanır ve ardından satış işlemi gerçekleştirilir. Yani, bir mülkün devri için öncelikle tapu devri tamamlanmalıdır; aksi halde satış işlemi gerçekleştirilemez. Hiç kimse kendisine ait olmayan bir varlığı başkasına devretme yetkisine sahip olamaz.

Tapu sicili düzeltme davası nedir?

Emlak Konut GYO'da ticari üniteler e-ihale usulü ile şimdi satışta! Peşin ödemelerde yüzde 20 indirim fırsatı!

Tapusu olan herkesi ilgilendiriyor! Aniden hisseli tapu ortağınız değişebilir, piyasanın yarı fiyatına kayar gider!