Miras nasıl bölüşülür?
Mirastan kimin nasıl pay alacağı ve yasal hakların nasıl korunacağı Miras Hukuku'nda açıkça belirtiliyor. Peki, miras nasıl bölüşülür?
Tamer Heper, bugünkü yazısında kendisine yöneltilen ''miras paylaşımı'' konulu soruyu yanıtladı. İşte, Tamer Heper'in yazısı...
Annemin dedesinin üstünde olan mal varlığı (mal varlığı büyük dedemin üstünde gözüküyor) dedemin (annemin babasının) üstüne geçmeden vefat etti. Sonrasında dedem (annemin babası) öldü. Anneannem dedemin ikinci eşi, o da vefat etti. İkinci eşinden olan kızı anneannemin yüzde 50 hakkı olduğunu söyleyerek kendi hakkıyla birlikte fazladan pay istiyor. Annemin dedesinden geline hak düşüyor mu? Teyzemin böyle bir hakkı var mı? ● R.D.
Okuyucumun aile tablosu anlatımı biraz karışık. Doğrusu ben geline aile tablosunda ulaşamadım ancak kendilerine mirasla ilgili bölüşmenin nasıl yapılacağı hakkında genel bilgi vereyim, umarım işlerine yarar.
Mirasçılar üç derecedir. Birinci derece, miras bırakanın alt soyudur. İkinci derece, ana-baba, kardeşlerdir. Üçüncü derece, amca, hala, dayı, teyze ve büyükanne ile büyükbabadır. Birinci derecede mirasçı varsa ikinci dereceye miras kalmaz.
Birinci derecede akraba yoksa ikinci dereceye kalır, üçüncü dereceye kalmaz. Bir ve ikinci derecede kimse yoksa miras üçüncü dereceye kalır.
AİLE TABLOSU BİLİNMELİ
Dikkat ederseniz eşten söz etmedim. Hayatta olan eş, tüm mirasçılarla birlikte mirasçı olur ancak payı değişir. Birinci derecedeki mirasçılar ile birlikte mirasçı olduğunda mirastaki payı dörtte birdir. İkinci derece mirasçılar ile birlikte mirasçı olduğunda mirastaki payı dörtte ikidir. Üçüncü derecedeki mirasçılar ile birlikte mirasçı olduğundaysa miras payı dörtte üçtür. Yani bir kimsenin miras payını hesaplayabilmek için tüm aile tablosunun bilinmesi şarttır.
Miras paylaşımında sadece, örneğin ikinci derecede ana-baba ve kardeşler vardır demek de meseleye çözüm getirmez. Zira ana-baba hayatta ise kardeşlere miras kalmaz. Kardeşe kalması için ana-babadan birinin veya her ikisinin de ölmüş olması gerekir. Yani olay çok basit değildir. Büyüklerden miras geliyorken ölüm tarihleri de önem kazanır. Bu nedenlerle okuyucuma ancak mirasçıların sırası hakkında bilgi verebildim, aile tablosuna bu bilgiyi kendisi yerleştirecek.