Miras nasıl reddedilir?
Posta Gazetesi köşe yazarı olan Tamer Heper bugünkü yazısında okuyucusunun sorduğu ''Miras nasıl reddedilir?'' sorusunu yanıtladı. İşte o haber...
Bekar dayım 21 Mart 2016'da vefat etti. Mirasçıları annem dahil iki kardeşi ile ölen bir kardeşinin çocukları. Bunların her biri ayrı şehirlerde yaşıyor. Hukuki işlemleri için vekalet alsam ben yürütebilir miyim? Ayrıca ölen dayımın borçları ortaya çıktı, mirası reddetme şekli nedir? Dava açmadan en kısa yoldan nasıl halledilir? Her borç yeri için ayrı işlem yapmak gerekir mi?
Dayınız çocuksuz ve bekar olarak vefat ettiğine göre mirasçılan sizin saydığınız kişiler, yani anneniz, dayınız ve ölen kardeşlerinin çocuklandır. Anneniz hayatta olduğu için siz mirasçılar arasında yoksunuz. Şayet veraset ilamı çıkartmak anlamına herkesin ayn şehirde yaşadığı, bunun için herbirinin yapması gereken işlemi soruyorsanız, veraset ilamını bir kişi alır hepsi için geçerlidir. Herkes ayrı ayrı veraset ilamı çıkartmaz. Dayınızın borçları var, şayet mirasçılar mirası reddetmek istiyor ise: Bunun için tek yol dava açmaktır. Bunun daha kısa yolu yok. Üstelik mirasın reddi için açılan dava diğer davalar gibi yıllarca sürmez. Mahkeme duruşma açar, mirası reddedenlerin beyanını alır ve ret beyanını tescil eder. O kadar. Dolayısı ile dava deyince öyle şahitli ispatlı keşifli bir dava düşünmeyin. Yeter ki üç aylık , talep süresi geçirilmesin. Her bir borç için ayn ayn ret işlemi yapılmaz. Miras reddedilir ve ret tüm borçlar için geçerlidir. Reddeden mirasçı, sanki daha önce ölmüş gibi kabul edilir sonra sıradaki mirasçı devreye girer. Bu hususa dikkat etmek lazım, örneğin anneniz mirası reddettiğinde miras size kalır ona göre.
Tamer HEPER/Posta