Miras ortaklığı!
Mirasçıların birden fazla olması halinde, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana geliyor. İşte Türk Medeni Kanununda yer alan miras ortaklığı hükümleri...
Miras ortaklığı!
Mirasçıların birden fazla olması durumunda, mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana geliyor. Bu durum "miras ortaklığı" şeklinde tanımlanıyor.
Miras ortaklığı ile ilgili yasal hükümler, Türk Medeni Kanununda 640. maddede yer alıyor.
I. Miras ortaklığı
Madde 640- Birden çok mirasçı bulunması halinde, mirasın geçmesiyle birlikte paylaşmaya kadar, mirasçılar arasında terekedeki bütün hak ve borçları kapsayan bir ortaklık meydana gelir.
Mirasçılar terekeye elbirliğiyle sahip olurlar ve sözleşme veya kanundan doğan temsil ya da yönetim yetkisi saklı kalmak üzere, terekeye ait bütün haklar üzerinde birlikte tasarruf ederler.
Mirasçılardan birinin istemi üzerine sulh mahkemesi, miras ortaklığına paylaşmaya kadar bir temsilci atayabilir. Mirasçılardan her biri, terekedeki hakların korunmasını isteyebilir. Sağlanan korumadan mirasçıların hepsi yararlanır.
Bir mirasçı ödemeden aciz hâlinde ise, mirasın açılması üzerine diğer mirasçılar, haklarının korunması için gerekli önlemlerin gecikmeksizin alınmasını sulh mahkemesinden isteyebilirler.
Miras ortaklığı temsilcisi
Miras ortaklığında temsilci ataması, mirasçılardan birinin istemi üzerine sulh mahkemesi tarafından gerçekleşiyor.
Mirasçılardan her biri, mirastaki hakların korunmasını isteyebilme hakkına sahip oluyor. Sağlanan korumadan mirasçıların hepsi yararlanıyor.
Gaibin mirası!
Mirastan yoksunluk halleri!
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com