Emlak Terimleri

Miras ortaklığının giderilmesi davası nasıl açılır?

Kimi zaman paydaşlar miras ortaklığının giderilmesini Sulh Hukuk Mahkemesinden talep edebiliyor. Peki, miras ortaklığının giderilmesi davası nasıl açılır? İşte miras ortaklığının giderilmesi davası...

Miras ortaklığının giderilmesi davası nasıl açılır?

Bir yakınınızın vefat ettiğini ve sizin de yasal mirasçılar olduğunuzu düşünelim. Mirasın elbirliği mülkiyeti ile tescil edilmesi nedeni ile tüm mirasçılar mal üzerinde söz sahibi oluyor.


Miras kalan taşınmaz hakkında alınacak bir kararda tüm hak sahiplerinin onay vermesi gerekiyor. Kimi zaman paydaşlar miras ortaklığının giderilmesini talep edebiliyor. Peki, miras ortaklığının giderilmesi davası nasıl açılır?


Taşınmaz malda malik olan paydaş veya paydaşlar tarafından diğer paydaşlara karşı açılan ortaklığın giderilmesi davası, taşınmaz mala ortak mülkiyet olarak sahip olan hissedarların mallarının aynen taksim edilmesi veya mahkemece satılarak bedellerinin hissedarlar arasında payları nispetinde paylaştırılması için açılıyor.


Miras ortaklığının giderilmesi davası, taşınmaz malın bulunduğu yerin Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılıyor. Mahkemeye paydaş bir dilekçe ile müracaatta bulunabiliyor.


Yapılan müracaatın ardından açılan davada paylaşma biçiminde uyuşma sağlanmadığı takdirde paydaşlardan birinin istemi üzerine hâkim, malın aynen bölünerek paylaştırılmasına, bölünen parçaların değerlerinin birbirine denk düşmemesi hâlinde eksik değerdeki parçaya para eklenerek denkleştirme sağlanmasına karar verilir.


Bölme istemi durum ve koşullara uygun görülmezse ve özellikle paylı malın önemli bir değer kaybına uğramadan bölünmesine olanak yoksa, açık artırmayla satışa hükmolunur. 


Satışın paydaşlar arasında artırmayla yapılmasına karar verilmesi, bütün paydaşların rızasına bağlıdır. 



Miras ortaklığının giderilmesi istemi!



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com