Miras payının devri sözleşmesi 2015!
İştirak halinde mülkiyet olarak, payını devreden mirasçı veya mirasçıların yerlerine devralan mirasçı veya mirasçılar yazılmak suretiyle tescil işlemleri yapılabiliyor. İşte miras payının devri sözleşmesi 2015..
Miras payının devri sözleşmesi 2015!
Miras, miras bırakanın ölümü ile bütün hak ve borçlarının kanunun veyahut murisin ölüme bağlı bir tasarrufla gösterdiği kimselere geçmesi olarak ifade ediliyor.
Muris birden fazla mirasçı bırakmış ise kalan mal ve borçların taksime kadar iştirak halinde mülkiyet olarak kalacağı Medeni Kanunun gereğince, iştirak devam ettiği sürece taksim ve şayi cüzüde tasarrufun mümkün olmayacağı aynı kanunda hükme bağlanıyor.
Gerek noterler ve gerekse tapu sicil müdürlüklerince düzenlenecek miras payının temlikine ilişkin sözleşmelerin terekedeki bütün miras paylarını kapsamasına gerek bulunmamaktadır.
Mirasçılar arasında yapılacak miras payı temliklerinin iştirak hali bozulmadan yine iştirak halinde mülkiyet olarak, payını devreden mirasçı veya mirasçıların yerlerine devralan mirasçı veya mirasçılar yazılmak suretiyle tescil işlemlerinin yapılması gerekmektedir. Miras payının devri sözleşmesi örneği aşağıda yer alıyor;
Miras payının devri sözleşmesi 2015 örneği...
TARAFLAR :
Bir tarafta ............. adresinde ikamet eden ....................... ile, diğer tarafta ……………………………................ adresinde ikamet eden ....................... arasında aşağıdaki koşullarla bir miras payının devri sözleşmesi aşağıdaki koşullarda akdolunmuştur.
İşbu sözleşmede ;
.......................... " devreden ",
..........................." devralan " olarak anılacaktır.
Madde 2-
KONU :
İşbu sözleşmenin konusu, devredenin babasından kendisine intikal eden açılmış terekedeki taksim sonunda kendisine düşecek miras payının tamamını, mirasçılardan olan kardeşine (devralana) devretmesidir.
Madde 3-
TARAFLARIN YÜKÜMLÜLÜKLERİ :
Devreden, ../../20... tarihinde vefat eden babası ……………..............'dan kendisine intikal eden ve taksim sonunda kesinleşecek olan miras payının tamamını devralana, herhangi bir koşul ileri sürmeksizin ve ………………….. alarak, gayri kabili rücu olarak devretmiştir.
Madde 4-
YETKİLİ MAHKEME :
İşbu sözleşmeden doğacak muhtemel uyuşmazlıklarda...................... Mahkemelerinin ve İcra Dairelerinin yetkili olacağını taraflar kabul taahhüt ve beyan etmiştir.
İşbu sözleşme, ../../20... tarihinde .............................' da iki nüsha olarak düzenlenerek imzalanmış ve bir nüshası devralanda ikinci nüshası devredende bulunmaktadır.
Devreden
………………
Devralan
………………
Kardeşlerin yasal miras payı ne kadardır?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com