27 / 04 / 2024

Miras paylaşımında detaylar! Anne ve baba mirası hangi paylarla paylaştırılır?

Miras paylaşımında detaylar! Anne ve baba mirası hangi paylarla paylaştırılır?

Miras paylaşımları oldukça sıkıntılı bir süreç olarak karşımıza çıkıyor. Bu süreçte , Anne ve babadan kalan mirasın nasıl paylaştırılacağının ayrıntıları merak edilen konular arasında yer alıyor. İşte merak edilen haberin ayrıntıları...



Miras konusu Türkiye’de günümüzde ciddi anlaşmazlıklara neden olabilmekte. Buna göre, esasında yer alan mevcut yasalar kapsamında ise mirasçıların hangi paylarda miras alabilecekleri kaydedilmiştir. Fakat karşımızda insan faktörü devreye girince yasalar bile yeterli olamıyor. Daha fazla pay almak isteyenler, daha iyi yerden miras almak isteyenler kardeşleri veya yakınları bile maalesef karşı karşıya getirebiliyor. Anne ve babadan kalan mirasın hangi oranlarda paylaştırılacağı merak edilen konular arasında yer alıyor.

AİLE İÇİ MİRAS PAYLAŞIMI NASIL OLUR

Miras paylaşımlarında aile içinde uygulanacak kurallar belli başlıdır. bellidir. Fakat bu kuralların dışına çıkıldığında taraflar anlaşmazlık içerisine düşüyorlar. Anadolu’da en çok görülen sorun ise erkek ve kız çocuklar arasında yapılan ayrım oluyor. Yasalara göre miras paylaşımında cinsiyet ayrımı bulunmamaktadır. Bu kapsamda geleneklerde bu ayrım yapılıyor. Esas olan yasalar olsa da yine de gelenekçi bakış açısı ağır basabiliyor. Bu durumda da anlaşmazlık mahkemeye taşınıp mahkeme adil bir paylaşım yapıyor.

usakgundem.com'da yer alan habere göre; Aile içinde gerçekleşen  miras paylaşımı yapılacaksa bu paylaşımın kimler arasında hangi tarafları arasında olacağına dikkat edilmesi gerekiyor. En kolay paylaşım sadece çocuklar arasında olan paylaşım şeklinde oluyor. Bu durumda eğer anne veya baba vasiyet ile bir yada birden çok fazla çocuğuna ek olarak mirasta bulunacak yani  bırakmamışsa eğer tüm kardeşler eşit oranda miras payı alarak malları kendi aralarında eşitçe bölüşürler. Bu kapsamda vasiyetname devreye girmiş olursa eğer  o zaman anne veya baba sahip olduğu mal varlığının yarısını istediği kişiye istediği gibi bırakabilir. Bu paylaşımlardan sonra fakat kalan yarısına dokunursa o zamanda mahkeme bu paylaşımı bozamaya yetkilidir.  

Öte yandan, anne veya babadan birisi sağ ise o zaman yapılacak  olan miras paylaşımı daha değişik olmaktadır.  Bu süreçte de sağ olan anne veya baba vefat eden eşin tüm mal varlığının dörtte birinin yasal mirasçısı olmaktadır. Kalan dörtte üçlük kısım ise tüm çocuklar arasında eşit olarak paylaştırılır.

Miras kalmış tapusu olanlar dikkat! Mal paylaşımında bölünme yöntemleri değişti...

Mirasçılar dikkat! Miras konusunda çığır açacak değişiklik yapıldı!

Mülk sahibi mirasını istediğine bırakabilir mi, diğer mirasçılar bu durumda nasıl hak talep eder?

Mirastan mal kaçırma nedir, davası kaç yıl sürer? 


Geri Dön